Medyada Yoksulluk Gündemi: 13-19 Eylül 2021 – Derin Yoksulluk Ağı
Derin Yoksulluk Ağı Logosu
dya facebook hesabı e-posta gönder dya twitter hesabı dya instagram hesabı dya instagram hesabı

Medyada Yoksulluk Gündemi: 13-19 Eylül 2021

Her hafta pazartesi günleri güncellenen haftalık medya taraması, çevrimiçi medya kanallarında yayınlanan yoksulluk ve yoksulluğun yol açtığı insan hakları ihlalleri temalı haberleri bir arada görebileceğiniz bir seri olarak hazırlandı. 

DERİN YOKSULLUK AĞI

Haftalık Haber Taraması 13-19 Eylül 2021
Evrensel, 13 Eylül 2021

Cari açık rakamları açıklandı: 683 milyon dolar
Türkiye'nin cari işlemler hesabı, temmuz ayında 683 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 27 milyar 832 milyon dolar oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız

Birgün, 13 Eylül 2021
Burs yalnızca erimedi hayallerimizi de çaldı

“KYK bursu her geçen gün değer kaybediyor. 2016’da 134 dolara denk gelen burs, aradan geçen beş yılda 85 dolara kadar geriledi.”
“Öyle ki öğrenciler her sabah simit, üçgen peynir, küçük ayran gibi basit bir kahvaltı yaparak aylık KYK’larının dörtte birini harcamış oluyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 14 Eylül 2021
Lojmana jakuzi, salıncak, led ışıklı ayna: Lükssever rektör

Sayıştay, rektörlük lojmanındaki konutuna jakuzi, balon salıncak, elektrikli süpürge ve led ışıklı makyaj aynası alan rektörün, üniversite bütçesinden yaptığı harcamaları faiziyle ödemesine karar verdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız

Bianet, 14 Eylül 2021
Hapisteki çocukların haklarını niye ödülmüş gibi gösteriyoruz?

"Yönetmelikte yer alan ve tutuklu çocuklar için uygulanabileceğini düşündüğümüz ödüller ise aileyle kurumda ya da eklentilerinde 24 saate varan nezaretsiz görüşmeler yapabilmesi ve -yönetmeliğin yorumlanmasına göre belki- aile ve arkadaşlarla kutlama yapabilmesi.
"Peki, bu çocuklar için bu ödüllerin halihazırda uygulama alanı var mı? Hayır, bu da yok ve hatta salgın tedbirleri kapsamında Mart 2020'den beri mahpusların açık görüş hakkı bile yok. Bu çocuklar, eğer gelen bir ziyaretçisi varsa iki haftada bir defa kapalı görüş yapabiliyorlar, on yedi ayı aşkın süredir ortak etkinliklere çıkmıyorlar ve tüm günlerini koğuşta geçiriyorlar. Ödüllendirme üzerine yapılmış olan bu çalışma bir yana, halihazırdaki hak ihlallerinin giderilmesi yönündeki çalışmaların eksikliğine buradan dikkat çekmek isterim."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 14 Eylül 2021
OECD: Maddi geliri düşük ailelerin çocuklarının sosyal ve duygusal becerileri daha düşük

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) “Akademik Öğrenmenin Ötesi: Sosyal ve Duygusal Beceriler” araştırmasının ön bulguları 7 Eylül 2021 Salı günü çevrimiçi bir toplantıyla sunuldu. Rapor yayımlandı. Türkiye’den İstanbul ilinden toplanan veriler de Türkçe raporla kamuoyuyla paylaşıldı. 15 ve 10 yaş çocukların, ebeveyn ve öğretmenlerin katıldığı bu araştırmanın verileri 10 şehirde (9 ülke) toplandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artıgerçek, 14 Eylül 2021
MEB: 156 bin öğrenci eğitimden koptu

Covid-19 pandemisinin eğitime etkisini gösteren istatistiklere göre 2020-2021’de önceki yıla göre öğrenci sayısı 155 bin 938 azaldı. Özellikle okul öncesinde öğrenci sayısındaki düşüş dikkat çekti. Üstelik ortaöğretimde ve ilkokulda öğrenci sayısı artmasına rağmen bu tablo ortaya çıktı.
Birgün'e verileri değerlendiren Eğitim uzmanı Ali Taştan, öğrencilerin birçoğunun ne açıköğretimde ne de örgün eğitimde bulunduğunu söyledi. “Bu çocuklar nerede?” diye sordu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artıgerçek, 14 Eylül 2021
AKP'nin 65 milyon euroya aldığı 50 metrobüs hurdaya döndü
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazeteduvar, 14 Eylül 2021
Kiralar 3 katına çıktı, öğrenciler tepki gösterdi: Sonunda kampüse çadır kuracağız

İzmir’de pandemiden önce 800-1000 TL arasında olan 1+1 dairelerin aylık kiraları, üç kat artarak 3 bin TL'ye dayandı. Özellikle, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) kampüsünün bulunduğu Buca'da bütçelerine uygun ev ve yurt bulamayan öğrenciler, "En sonunda kampüse çadır kuracağız" dedi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise "32 yıldır bu işi yapıyorum, böyle bir şey yaşamadım. Bu sene bu kriz zor aşılır. Yurt dışındaki gibi ailelerin yanlarına öğrenci alması uygulaması olabilir" ifadelerini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazeteduvar, 14 Eylül 2021
Bireysel kredi kullanımı 35 milyona yaklaştı: 15 milyonluk İstanbul’da 13 milyon kişi kredi borçlusu
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Haziran 2021 itibariyle toplam bireysel kredi kullanan kişi sayısının 35 milyona yaklaştığını, toplam kullanılan kredi tutarının 875 milyar TL olduğunu açıkladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendikaorg, 14 Eylül 2021
Konut satış istatistikleri: Toplam satış bir yılda yüzde 17 düştü, yabancılara satış yüzde 50 arttı
Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 azalışla 801 bin 995 olarak gerçekleşti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 15 Eylül 2021
"İstanbul'da son üç yılda 1388 çocuğa otizm tanısı konuldu"

Otistik tanısı konulan çocukların rehabilitasyonu ile gelişim süreçlerini ailelerle beraber takip edebilecekleri bir yer aramaya başladıklarını aktaran Memişoğlu, şunları kaydetti:
"Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, binanın uygun olduğunu söyleyerek, 'Türkiye'nin ilk Otizm Merkezi'ni kuralım' dedi. Otistik tanısı konulan çocukların ücretsiz gelip bu merkezde eğitim alması, konuşma terapistinden tutun da psikoterapisine kadar oyun dahil bir alan oluşturmaya başladık. Bu sırada Dünya Sağlık Örgütü finansman olarak içinin döşemesini karşılayınca biz Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile burayı eşleştirerek hem çocuk psikiyatri takibi hem de çocukların tedavisinin devamı için bir alan oluşturduk.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artıgerçek, 15 Eylül 2021
Atık kağıt işçilerinin depolarına yeniden baskın yapıldı

İstanbul Valiliği'nin kararıyla geçtiğimiz günlerde Ümraniye ve Bakırköy de 100'e yakın atık toplama depolarına zabıtalar tarafından baskın düzenlenmiş, yapılan bu baskınlarda 240 kağıt toplayıcısına da cezai işlem uygulamıştı.
Yapılan bu baskın ve cezai işlemler sonrasında, kağıt toplayıcısı işçiler tepki amaçlı eylem düzenlenmiş, yetkililere, "Çalıp çırpmadan onurumuzla yaşamak için bulabildiğimiz tek iş olan bu işi yapıyoruz" diye seslenmişti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 16 Eylül 2021
Diyarbakır'da pazar esnafı: Hayatımda bu kadar bozulup çöpe attığım ürün hatırlamıyorum

“Pazarlar artık eskisi gibi değil satış yapamıyoruz, gerçekten yapamıyoruz. Ben bugün için 8 bin TL’ye mal aldım, akşama kadar yarısını satsam bile benim için çok iyi. İki ayrı tezgahımız var, 5 kişi çalışıyoruz, günlük kazancımız ancak günü kurtarıyor. Kâr ettiğimiz zamanlar oluyor ama o da çok nadir. Bunu sebebi üretim yok, bütün ürünler dışarıdan geliyor, vergiler yüksek. Hal böyle olunca 1 liralık ürün komisyoncudan tezgahıma gelene kadar 3 lira oluyor, bende kârımı eklemek zorundayım. Sonuçta akşama kadar ayakta kalıyorum çalışıyorum, bağırıyorum. Fiyatlar böyle yüksek olunca müşteri de gelip benden alışveriş yapmıyor doğal olarak, herkes kendince haklı. Yetkililerin bir an önce yapacakları tek şey yerli üretime destek vermeleri yoksa bu gidişle hiçbir şey düzelmez"
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika; 16 Eylül 2021
Türkiye’de çocuk yoksulluğu: Bebek bezi ve maması alınamıyor, öğün atlanıyor, eğitime devam edilemiyor

Derin Yoksulluk Ağı, İstanbul’da ikamet eden, düzenli geliri olmayan, günlük ve güvencesiz işlerde çalışan 103 hane ile görüşmeler yaparak "Türkiye'de Çocuk Yoksulluğu" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda nitelikli beslenemden nitelikli barınmaya kadar çeşitli alanlardaki yetersizliklere, çocukların çalışmak zorunda oluşlarına, çalışan çocukların önemli bir bölümünün eğitime devam edememelerine dair çarpıcı veriler yer aldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazeteduvar, 16 Eylül 2021
Rengârenk Umutlar Derneği: Pandemide çocuk işçi sayısı arttı

“Yoksulluk bölgesel olarak da değişmektedir” diyen Yalçın, “TÜİK 2019 verilerine göre bölgesel olarak en düşük gelire sahip olan illerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki iller olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazeteduvar, 16 Eylül 2021
Yaralı şoför 'Kiracı adamım çalışmam lazım' diyerek ambulanstan inmeye çalıştı

Sedyeye yatırılan Engin K., "Benim çalışmam lazım. Ben bu ayağıma baktıracağım sadece, ayağımda herhangi bir şey yoksa ben kiracı adamım, çalışmak zorundayım" diyerek ambulanstan inmek istedi. Güçlükle ikna edilen Engin K., Seka Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 16 Eylül 2021
Türkiye nüfusunun dörtte biri 3 kamu bankasına borçlu

Pandeminin de etkisi ile tırmanışa geçen ekonomik krizin boyutları, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın açıkladığı rakamlarla gözler önüne serildi. Bakan Elvan’ın verdiği bilgilere göre; 82 milyonluk Türkiye’de nüfusun yüzde 25’i, 3 kamu bankasına borçlu. Kamu bankalarının stok takipteki bireysel kredi tutarı ise 12,7 milyar lira.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 16 Eylül 2021
Yakın çevresine borçları yüzünden sıkıntı yaşadığını söyleyen Şaban Kır, yaşamına son verdi

Tekirdağ’daki Cumhuriyet İlkokulu’nda temizlik görevlisi olarak çalışan 35 yaşındaki evli ve bir çocuk babası Şaban Kır, görev yaptığı okulda yaşamına son verdi. Kır’ın, yakın çevresine bir süredir, borçları nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığını söylediği öğrenildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 16 Eylül 2021
İş de yok aş da yok

MMO'nun analizine göre sanayide büyüme yaşansa da istihdama olumlu katkı yap-madı. Sanayi büyümesi son 10 çeyrekte ortalama yüzde 6 büyüme gösteriyor, istih-dam ise çeyrek başına yüzde 1 artmıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika, 16 Eylül 2021
BİSAM: “Açlık sınırı 2 bin 977 TL, yoksulluk sınırı 10 bin 299 TL”

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Ağustos 2021 için "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" raporunu yayımladı. Raporda dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 997 TL olarak belirlendi. Araştırma kapsamında üç büyük ile ait açlık sınırı verileri de hesaplanmıştır. İzmir'de açlık sınırı 3 bin 256 lira olarak belirlenmiştir. İzmir'i, İstanbul 3 bin 143 liralık açlık sınırı ile takip etmektedir. Ankara'da ise açlık sınırı 2 bin 906 lira olarak tespit edilmiştir
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 16 Eylül 2021
AFYON'DA ÇOCUK İŞÇİYE DARP DAVASI

Mahkemeden çocuğa şiddeti yok sayan karar
Afyon’da 200 TL alacağını istediği patronları tarafından şiddet gören çocuğa mahkeme patronlarından daha fazla ceza verdi. Çocuk Hakları Merkezi, çocuğu ve haklarını yok sayan karara itiraz edeceklerini duyurdu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 16 Eylül 2021
BARINAMAYANLAR HAREKETİ:"Barınmak, ciddi bir maddi yük haline geldi”

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 15 Ağustos’ta örgün eğitime geçileceğini açıklamasıyla birlikte üniversiteye yeni giren ve halihazırda üniversitede okuyan gençler kiralık evlerin fahiş fiyatta olması, yurt zamları, çoğu yurdun kampüse uzak olması, tüm bunların yanı sıra yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması yani talebi karşılayamaması, apartların da aynı şekilde ücretlerini artırması gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı.
Hayati bir kriz haline gelen bu sorun, farklı yaşlarda, farklı okullarda, farklı işlerde bulunan "barınamayan" gençleri Barınamayanlar Hareketi adıyla yeni bir kolektif kurmaya itti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 17 Eylül 2021
Sık kullanılan birçok ilaç SGK kapsamından çıkacak: Sağlıkta tasarruf olmaz!
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkan Yardımcısı Burak Kaan Seyrekbasan, “İlaçta tasarruf olmaz, sağlıkta tasarruf olmaz. Buradaki hedef halk sağlığının maksimum derecede korunması olmalıdır” dedi.
"VATANDAŞLAR BU İLAÇLARA PARAYLA ULAŞAMAZ"
Türkiye’de sağlık sisteminin devlet tarafından finanse edildiğini hatırlatan Seyrekbasan, “Böyle bir durumda Sosyal Güvenlik Kurumunun bazı ilaçları geri ödemeden çıkarması, vatandaşın bu ilaca ulaşamaması ve parayla alma ihtimalinin olmadığı anlamına geliyor” diye konuştu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 17 Eylül 2021
Veli-Der: En az 611 sınıf karantinada

Veli-Der’in raporuna göre okullar gerekli salgın önlemleri alınmadan açıldı. En az 611 sınıf karantinada. Okullarda yeterli sayıda öğretmen ve görevli yok. Eşitsizlik derinleşirken, örgün eğitimden kopuş hızlanıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 18 Eylül 2021
Büyüyen ekonomiden yurttaşa düşen: 25 kuruş tasarruf için iki kilometre yürüyorum

“Ekonomi büyüdüyse de beni hiç etkilemiyor. Asgari ücretle çalışanı etkilemiyor. Bir teneke yağ 80 lira. Tavuk alıyorsun, en küçüğünü, 30 lira. Bazı günler geliyor bulamıyorsun, yiyemiyorsun. Evet, haberlerde duyuyorum Türkiye büyüdü ekonomisi gelişti diyorlar. Türkiye büyüyüp gelişiyor ama her şeyin fiyatı artıyor. Gelin alın ayda 3 bin lira ile siz geçiminizi yapın 1 ay bakalım nasıl yapabiliyorsunuz.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 18 Eylül 2021
“Göç sadece sonuç değil, sermayenin ucuz iş gücü ihtiyacı”

Sermayenin göçmen sorununu nasıl kendi çıkarına kullandığını anlatan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin “Hükümete 500 bin Bangladeşli işçi siparişi verdik ama Suriye göçü başlayınca bundan vazgeçtik. Marmara Bölgesi’ni krizden Suriyeli işçiler kurtardı” açıklamasını hatırlattı. Ekonomik krizde Türkiye burjuvazisinin can simidinin göçmen işçiler olduğunu ifade eden Akdeniz, “Bu aslında göçün sadece bir sonuç değil, ucuz işgücü piyasası açısından sürekli üretilmek durumunda olan bir unsur olduğunu da bizlere gösterdi” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika, 18 Eylül 2021
İBB’den konut raporu: Kiralar yüzde 66 arttı

Rapordaki çarpıcı verilerden biri de sosyal konutlarla ilgili. Dar gelirli sosyal gruplar için üretilmesi gereken sosyal konutlar konusunda TOKİ’nin sınıfta kaldığı görülüyor.
TOKİ’nin İstanbul projelerine bakıldığında tamamlanan 50 bin 918 konuttan sadece 678’inin alt gelir grubu için üretildiği görüldü. İnşaat aşamasında olan konutlar da eklendiğinde bu sayı 766’ya çıktı.
Katılımcıların yüzde 50,8’i İstanbul’daki kira artışının önüne geçmek için devletin şehirde daha fazla sosyal konut inşa etmesi gerektiğini belirtti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artıgerçek, 18 Eylül 2021
Erdoğan'ın gözde müteahhiti 20 milyon dolara tekne yaptırıyor.

Devlete ödenecek kiraları ertelenen Kalyon Holding’in sahibi Cemal Kalyoncu’nun teknesinin boyu 40 metre.
“Pandemi döneminde havalimanı gelirlerinde düşüş yaşandığı için devlete ödeyecekleri kiralar, faiziyle birlikte ertelenmiş, işletme süresi de iki yıl uzatılmıştı”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artıgerçek, 19 Eylül 2021
Yoksulluk nedeniyle ailesinin bakamadığı onlarca çocuk evlatlık verildi

137 bin 533 çocuk ailesinin yanında bakımı sağlanamadığı için sosyal ve ekonomik destekten yararlandı.
Yoksulluğun öncellikle en çok güvenceye gereksinim duyan ve en korumasız olanı tetiklediğini ifade eden Çalışma ve Toplum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Murat Özveri, “Çocuk işçiliğini artıran en önemli etken ise gelir dağılımının bozulması, maddi yoksul sayısının artmasıdır” dedi. Özveri, eğitim hakkının fırsat eşitliğini yok edecek şekilde daralmasının çocukların eğitimden uzaklaşmasına neden olduğunun altını çizerek, “Yoksul çocukların eğitimden yoksun kalması beraberinde yoksulluğun bir sonraki kuşağa devredilerek, yoksulun çocuğunun yoksul kalmasına yol açmaktadır. Aile sigortası gibi yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini sosyal bir risk olarak ele alan ve önlem getiren hak temelli sosyal politikalar devreye alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artıgerçek, 19 Eylül 2021
6 bin 828 depremzede, boş senede imza atmak zorunda kaldı

'Bunun suç olduğunu bile bile imzaladık. İmzalamazsak 60 gün içerisinde hiç hak sahibi olamayacağımız söylendi. Bize bilgi verilmeden tapularımız Hazine’ye geçti, kamulaştırıldı'
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Eylül 2021
Eskişehir’den yoksulluk manzaraları: “Bıçak kemiğe dayanmadı kemiği deldi geçti”

"Eskiden de elimizde bir şey kalmazdı hayatımızı anca idame ettirirdik. Son 2 yılda artık onu da yapamaz olduk. Aldığımız maaşı komple markete, pazara ve faturalara veriyoruz.’
Derya Altındal, Anadolu Üniversitesinde Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi. Dört ço-cuklu bir ailenin en büyük çocuğu olan Derya, babasından kalan emekli maaşıyla -1700 TL- annesinin dört çocuk okuttuğunu söylüyor: “Bu ücretle mevcut ekonomik şartlarda beş kişilik bir ailenin geçinmesi, iyi şartlarda yaşayabilmesi imkânsız. Üstelik ek bir gelirimiz olmadığı gibi başvurduğumuz burslardan da olumsuz yanıt aldık. Bu nedenle beş yıldır hem okuyup hem çalışıyorum. Gece 3-4 gibi paydos edip sabah 9’da derse yetiştiğim, kendime zaman ayırmak bir yana derslerime çalışmakta bile zorlandığım iki yıllık bir koşturmacanın ardından Anadolu Üniversitesine yatay geçiş yaparak Eskişehir’e yerleştim.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.