Medyada Yoksulluk Gündemi: 29 Nisan – 6 Mayıs 2022 – Derin Yoksulluk Ağı
Derin Yoksulluk Ağı Logosu
dya facebook hesabı e-posta gönder dya twitter hesabı dya instagram hesabı dya instagram hesabı

Medyada Yoksulluk Gündemi: 29 Nisan – 6 Mayıs 2022

Her hafta güncellenen haftalık medya taraması, çevrimiçi medya kanallarında yayınlanan yoksulluk ve yoksulluğun yol açtığı insan hakları ihlalleri temalı haberleri bir arada görebileceğiniz bir seri olarak hazırlandı. 

DERİN YOKSULLUK AĞI

Hazırlayanlar: Bengisu T., Esin Türken, Güliz Kalender., İrem Sare P., Melisa S., Roysi Florentin, Şevval Şener

Birgün 01.05.2022
Yoksulluğu azaltmanın tek yolu insani bir sosyal kalkınma
"Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı Şubat 2021’de 68 bin kişi iken, 2022’nin şubat ayında yüzde 154 artışla 173 bine yükseldi. Ayrıca, TBB Risk Merkezi verilerine göre, şubat itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı ise son bir yılda yaklaşık 1,3 milyon kişi artarak 35,7 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 29,8 bin TL düzeyinde gerçekleşti.
Bu durum gelir eşitsizliğinin gittikçe yükseldiğinin, sağlıklı beslenmeye erişimin artık neredeyse olanaksız -yetersiz olduğunu ve acil bir müdahale programına ihtiyaç olduğunun alarmını veriyor.

Bu nedenle, yoksulluk ve açlık sınırının belirlenmesinin gıda dışı harcamaları dışında yoksulluğu anlayabilmemiz ve azaltabilmemiz için çok boyutlu yoksulluk göstergelerine ihtiyacımız var." Refah sadece ekonomik büyüme ile bir avuç insanın zenginleşmesi değil yaşam kalitesindeki iyileşmedir. Çocukların yoksulluk içinde yaşama olasılığının yetişkinlere göre iki kat daha fazla olmasını bilmektir. Aynı zamanda sosyal koruma ve güvenliği artırma aynı zamanda yoksulluk içindeki işgücünü yeteneklerine göre istihdamda olmalarını sağlayan insani ve sosyal bir kalkınma yoksulluğu azaltabilir. Bu nedenle yoksulluğu azaltma politikaları, insanların yeniden yoksulluğa düşmesini yoksulların da söz sahibi olacağı etkin bir şekilde yoksulluğu önleyecek bir mekanizmayı devreye sokmaktan geçer.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 29.04.2022
Mansur Yavaş’tan yeni uygulama: 3 bin vatandaşın eczane borcunu kapatıyor
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, "Ankara Eczacı Odası ile yaptığımız protokol ile 3 bine yakın hemşehrimizin aileleriyle beraber ilaca erişimini sağlamak amacıyla eczane borçlarını kapatıyoruz” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazetemizmir.com 03.05.2022
KILIÇDAROĞLU: BELEDİYELERİMİZLE UZATTIĞIMIZ EL YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATI
Sosyal devlet ilkesi, halkın büyük çoğunluğunun yoksulluğa mahkûm edildiği ülkemizde, hayati bir konudur. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı, ülke nüfusunun ezici bir çoğunluğunun yoksulluk sınırı altında gelir elde ettiği, milyonların enerji yoksunluğu yaşadığı ülkemizde bu yokluk ve yoksulluk asla kader değildir. Türkiye’de gerçek anlamda bir bayram yaşanması için, büyük bir değişime, büyük bir silkinmeye, işinin ehli insanların görev başına gelmesine ihtiyaç var.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 05.05.2022
1700 TL’lik faturaya sadece 200 TL destek
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, solunum cihazına bağlı ALS hastalarının yüklü miktardaki faturalarını paylaştı. Solunum cihazına bağlı hastalar için elektriğin hayati bir ihtiyaç olduğuna dikkati çeken İlgezdi, “ALS hastalarına ait elimize ulaşan 1700 lira, 1665 lira, 1210 liralık elektrik faturaları var ve ALS hastası ailelerin dayanacak gücü kalmadı. Elektrik desteği hane başına sadece 200 TL. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de sadece 144 hastaya elektrik desteği veriliyor. Fakat solunum cihazına bağlı hasta sayısının ise 700 bin civarında olduğu söyleniyor.", dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Hürriyet 03.05.2022
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 milyon Suriyeli'nin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak proje hazırlığındayız Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güvenli bölgelere 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır. Briket evler, bu adımlardan biriydi. 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Azez, Cerablus, Tel Abyad başta olmak üzere 13 ayrı bölgede yerel meclislerde yürüteceğimiz proje bir hayli geniş kapsamlıdır." dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Yol Haber 03.05.2022
Mansur Yavaş: Yardıma muhtaç bir nesil ortaya çıkardılar, oysa yoksulluk kader değildir “Yardıma muhtaç bir nesil ortaya çıkardılar
Büyükşehir Belediyesi, artık koli dönemini kapatmış. Yardımlar doğrudan karta yükleniyor. Bizim yardımlarımız çok farklı. Gösteriş olsun diye değil” diyen Mansur Yavaş, şöyle devam ediyor: “Yoksulluk, kuşaktan kuşağa devrediyor artık. ‘Sosyal belediyecilik’ adı altında vatandaşa sadece paket vererek idare etmeleri sağlandı. Yardıma muhtaç bir nesil ortaya çıkardılar. Oysa yoksulluk kader değildir. Bunun da en önemli yolunun hanedeki çocukların iyi yetişmesi olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple okulları uzak olan 16 bin öğrencinin servis ücretini, kırtasiye masraflarını ödüyoruz, etlerine kadar her şeyleriyle ilgileniyoruz okusunlar diye.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 30.04.2022
İzmir’de 53 milyonluk dayanışma
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ramazan dayanışması, bayrama kadar geçen bir aylık süreçte 1 milyonun üzerinde İzmirli'nin hayatına dokundu. Yaşam koşullarının giderek ağırlaştığı günlerde mutfaklardaki yangını bir nebze olsun söndürebilmek için 40 bin haneye toplam 12 milyon 746 bin TL değerinde gıda ve hijyen paketi dağıtımı yapıldı. Bayram öncesinde ise 70 bin hanenin banka hesaplarına 300’er liradan toplam 21 milyon TL’lik nakdi destek yatırıldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sabah 04.05.2022
Meslek lisesinden 4 ülkeye ihracatla 10 milyon lira ciro İzmir’de Kemalpaşa Mopak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adeta fabrika gibi para bastı. Öğrencilerin ürettiği dezenfektan, kolonya, deterjan, yüzey temizleyici ve sıvı sabun gibi ürünlerin satışından son bir yılda 10 milyon lira ciro elde edildi. Böylece öğrenciler hem mesleklerini öğrenmiş oldu, hem de maaş alarak aile bütçelerine katkıda bulundu. Her geçen yıl ürünlerini geliştiren okul, Belçika'ya dezenfektan kabini, Dubai'ye bulaşık deterjanı, Libya ve Kanada'ya el dezenfektanı bile ihraç etti. Başarılı çalışmalarıyla takdir kazanan öğrenciler, sosyal sorumluluk projesi kapsamında ürettikleri ürünleri ihtiyaç sahibi öğrenci ailelerine hediye ediyor. Kimya teknolojisi bölümü öğrencilerinden gelen temizlik ve hijyen malzemeleri ihtiyaç sahibi ailelerin yüzünü güldürdü. Bunun dışında Elektrik-elektronik bölümü öğrencileri aile ziyaretleri gerçekleştirerek elektrikli ev aletlerinin onarımını da yapıyor Habere ulaşmak için tıklayınız.

Akşam 05.05.2022
Yargıtay'dan emsal karar! Tazminatsız kovulan işçinin mağdur edildiğine hükmetti
Bayram dönüş bileti bulamayıp işten kovulan kişinin imdadına Yargıtay yetişti. İki gün üst üste gitmediği için tazminatsız kovulan işçinin mağdur edildiğine hükmedildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Yeni Akit 30.04.2022
Türk Diyanet Vakıf-Sen’den faizsiz sistem çağrısı
Ramazan Bayramına sayılı günler kala faizci bankalar harekete geçerek kredi reklamlarını artırdı. Milli ve manevi değerler üzerinden her fırsatta reklamlarına konu edinerek çıkar elde etmeyi amaçlayan bankalar vatandaşın cebindeki paraya göz dikti. Ramazan ayında tüketicilere yönelik hazırlanan “Bayram Kredisi” adı altındaki reklamlar da hayli dikkat çekiyor. Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının antidemokratik olduğunu belirterek, komisyonun yapısının süratle değişmesi gerektiğini kaydetti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Yeni Akit 29.04.2022
3 bin anaokulu için her şey tamam
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarının artırılması için yapılacak olan 3 bin yeni anaokulunun tamamının yatırım programına alındığını açıkladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 02.05.2022
Sığınaklar yetersiz
Sığınakta kalan kadınlara asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapıldığını belirten Aile Bakanı Derya Yanık, yıllara göre ücret verilen kişi sayısını paylaştı. Toplam 61 bin kadının barındığı sığınaklarda geçen yıl yalnızca 5 bin 451 kişiye harçlık verilmesi dikkat çekti. Kadınlara bu yıl günlük 141 lira ödeme yapılırken geçen yıl ise bu 94 TL oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Akşam 05.05.2022
Enflasyon beklentiyi aştı! Kira artış oranı yüzde 34.5 oldu
Nisan ayında beklentileri aşan enflasyon, 20 yılın zirvesini gördü. Yıllık enflasyon yüzde 67.97 seviyesinde gerçekleşirken, aylık bazda ise yüzde 7.25 artış gösterdi. Üretici fiyatları da yeni bir rekor kırarak, yıllık yüzde 121.82 seviyesine yükseldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Yeni Akit 01.05.2022
Konya’ya konut müjdesi
Bakan Kurum, “Hem Konya merkezinde hem de ilçelerinde ihtiyaç olan yerde sosyal konut uygulamasına devam edeceğiz. Halkımızın daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için mücadele ediyoruz, edeceğiz” diye konuştu. Hem Konya merkezinde hem de ilçelerinde ihtiyaç olan yerde sosyal konut uygulamasına devam edeceğiz. Halkımızın daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için bu mücadeleyi veriyoruz, vereceğiz.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 01.05.2022
Kirada 'fahiş artış' şikayeti patladı: Kira fiyatını yabancılar belirliyor
Pandemi süreci ve Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle başlayan ev kiralarındaki artış, Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası zirveye çıktı. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanlığı'na 4 ayda yapılan başvurularda, ev sahibinin kontrat süresi bitiminde çeşitli bahanelerle kiracıdan evi boşaltmasını istemesi, 278'i kontrat bitimi sonrası kiracının evden çıkması yönünde ihtarname göndermesi, yeni kontrat yapılmasına rağmen sözleşmeden vazgeçilmesi gibi şikayetlerin yapıldığı belirtildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika 29.04.2022
Geçinemiyoruz’dan Kadıköy’de kiralık konut sorunu raporu: Asgari ücret altı sadece 3 ilan var
Yayımlanan raporda Kadıköy’de kiralanabilir 692 konutun olması ya da İstanbul genelinde 17 bin civarında konutun kalmış olması ufak bir talep artışında dahi fiyatlarda spekülatif yükselmelere yol açmakta olduğuna dikkat çekildi. Raporun en dikkat çeken kısmı da asgari ücretin altında sadece 3 ilana denk gelinmiş olması
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 30.04.2022
İstanbul’da bir evsizin sabahı Sokakta sabahlayan bu adama gelip geçenler göz ucuyla bakarak yollarına devam ederken, sokak köpekleri dostluklarıyla o yabancı gözlerden farklıdır onun için.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 29.04.2022
Eğitimde eşitsizlik, geçinmekte zorluk yaşıyoruz
Ankara'da liseliler geçim zorluğu, sınav stresi ve eğitimdeki yetersizliklere isyan ediyor: "Maddi durumu iyi olan okuyor. İyi bir dershane de artık özel okul fiyatına geliyor." “Hayatın sonuymuş gibi çalışıyoruz. Bunun olmadığı stressiz bir eğitim hayatı istiyorum” dedi. “Geçen gün enstrümanımın tellerini değiştirdim ve 420 TL verdim. Bu benim canımı yaktı” diye konuşan bir başka liseli ise hayat pahalılığından dertli. Her şeyin fiyatının katlanarak arttığını belirten liseli “1 Mayıs bunlara başkaldırmak için mükemmel bir gün” dedi. Bir diğer öğrenci ise arkadaşlarıyla dışarı çıktığında herhangi bir yere gidemediğini, tek alternatiflerinin parklarda oturmak olduğunu anlatıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 05.05.2022
CHP’li Purçu: ‘Romanların sorunlarına kalıcı çözümler getirmek boynumuzun borcu’ CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “İş, aş, eğitim, sağlık, özgürce yaşamak en temel insan hakkı ve Romanlar bu haklara maalesef çoğu zaman erişemiyor. CHP iktidarı yakındır, bu sorunlara kalıcı çözümler getirmek, ayrımcılıktan uzak politikalar geliştirerek hayata geçirmek boynumuzun borcu” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 05.05.2022
KESK: ‘Tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin maaşlarını insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekmeli’ Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), TÜİK tarafından açıklanan verilerin en az iki katı bir hayat pahalılığı yaşandığını ispatladığına dikkat çekti. KESK, "Ücreti daha yılın ilk iki ayında eriyen asgari ücretliler, emekliler, işçiler, kamu emekçileri göz göre göre sefalete terk edilmektedir.", açıklamasını yaptı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Cumhuriyet 30.04.2022
Asgari ücret enflasyon karşısında eridi: 'Asgari ücretlinin bayram sofrası boş kaldı'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücretlilerin son bir yıl içerisinde temel gıda ürünlerinin fiyatları karşısındaki alım gücünü hesapladı. Ağbaba, alım gücünde yaşanan ciddi kayıplara vurgu yaparak açlık sınırı altında yaşayan asgari ücretlilerin, en temel besin maddelerini karşılayabilmek için artık kredi kartlarına bağımlı olarak yaşamak zorunda kaldığını belirtti. Asgari ücretlinin bayram sofrasının boş kaldığını belirten Ağbaba, “Açlık sınırının en az 1070 TL altında kalan asgari ücretli, bu yıl geçtiğimiz yıla göre temel besin maddelerini daha az alabilmektedir. 4 bin 253 TL’ye yükseltilen asgari ücret, geçtiğimiz yıl 2 bin 825 TL’nin alım gücü olarak kat be kat altında kaldı. Asgari ücretlinin geçtiğimiz bayrama göre ekmekteki kaybı ise en az 45 adet, tavukta 55 kilo ve ette en az 16 kg olarak hesaplandı.” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 29.04.2022
Tersanelerin işçileri: Bu dünyadan tat alalım! 14 yaşından beri inşaattan, metale, metalden tersaneye kadar pek çok işkolunda çalışmış İsmail. 10 yıllık işçilik hayatında çalışmak için dolaşmadığı il kalmamış. Küçük yaştan beri süregelen bu hayatın şimdiki durağı Tuzla tersaneleri. 2 aydır burada çalışan İsmail yeni evlendiği eşini memlekette bırakıp gelmek zorunda kalmış. 6 kişilik odada, her katta 24 işçinin kaldığı, tek tuvaletin, tek banyonun, tek mutfağın olduğu bu pansiyonda kalıyor. “Az yevmiye alıyoruz. Ben günlük 180 lira alıyorum. Fazla mesailere kalıyoruz. Evimiz de yok, oda parası, yemek parası… İnsan hiçbir şey olmasa yemek yemek ister. Aileme göndereceğim, ihtiyaçlarımı karşılayacağım… Memlekete gideceğim bayramda, kazandığım hep yola gidecek. Mecburen çalışmalıyız. Çalışmazsak aç kalırız. Hiç para biriktiremedim bugüne dek. Kazandığımı aileme gönderiyorum. İsteyip de alamadığım çok şey var. Kendime ev almak hayalimdi. Şimdi imkansız. Devir öyle bir olmuş ki… Ben bu sene düğün yaptım. Borcunu ödüyorum hâlâ. Kendimi hiç 24 yaşında hissetmiyorum. 34 yaşından fazla hissediyorum. Bu dünyadan bir türlü tat alamadık, hep çalıştık. Sonumuz nereye kadar gider bilmiyorum.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 30.04.2022
Çıraklar daha adil çalışma koşulları istiyor
Ayrıca çıraklıkta ayrımcılığın son bulması, çalıştığının karşılığını almak, iş yerinde adalet en önemli talepler arasında. İş güvenliği ile çalışma saatlerinin düzenlenmesi, işten atmaların yasaklanması istenirken sadece bir genç hafta sonu tatilini hayal edip talep edebiliyor. Çalışan gençler arasından birkaç istisna bir kenara bırakılırsa tamamı asgari ücretin çok altında ücretler aldıklarını belirtiyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Yeni Akit 30.04.2022
Hak-İş'ten asgari ücrete zam açıklaması
"Asgari Ücret Tespit Komisyonunun en fazla 2 yıl içinde toplanması gerekiyor. Dolayısıyla en azı yok. Yani Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayında da toplanabilir. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanmasını, yüksek enflasyona karşı ocak ayında yapılan düzenlemeye paralel bir düzenlemeyle yine enflasyonun üzerinde bir artışın asgari ücrete sağlanmasını istiyoruz. Ancak bununla birlikte bir talebimiz de olmazsa olmaz. Gerek kamu gerek özel sektördeki toplu sözleşmelerle elde ettiğimiz ücretlere yeni belirlenecek asgari ücret oranında zam yapılmasını istiyoruz." Bunun olmaması halinde 70 yıldır güçlendirmeye çalıştıkları toplu sözleşme düzeninin yerle bir olacağını dile getiren Arslan, böyle bir durumu kabul etmelerinin mümkün olmayacağını bildirdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 30.04.2022
17 yaşındaki gıda işçisi: Dört aydır çalışıyorum, hâlâ sigortam yapılmadı" Yaklaşık dört aydır çalışıyorum, hâlâ sigortam yapılmadı, her gün sigortamı yapmaları için ısrar ediyorum ama yapmıyorlar. Bu yaşta bu koşullara mahkum olan sadece bizim fabrikada çalışanlar değil, diğer fabrikalarda çalışan işçi gençlerin de durumu aynı.
Biz işçi gençlerin bu koşullar karşısında bir araya gelmesi gerekiyor. 1 Mayıs’ta genç işçiler olarak alanlarda olmalıyız."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Cumhuriyet 01.05.2022
Yoksulluğun gölgesinde '1 Mayıs': Milyonlar kadrosuz, kayıt dışı, sendikasız ve aç…
1 Mayıs yurtta çeşitli eyemlerle kutlandı. Emekçilerin durumu ise iç açıcı değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın son verilerine göre Türkiye’deki toplam işçi sayısı 15.2 milyon. Ancak sendikalaşma oranı sadece yüzde 14.32. Türk-İş’in araştırmasına göre, açlık sınırı 5 bin 323 TL. Açlık sınırının altındaki asgari ücret ise 4 bin 253 lira. Asgari ücret ile açlık sınırı arasında 1070 lira fark var. 17 bin 340 lira olan yoksulluk sınırı ile asgari ücreti karşılaştırabilmek bile olanaksız. Kayıt dışı istihdam oranı ise yüzde 30’lara yaklaştı. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 10.7. Resmi verilere göre yaklaşık 3.5 milyon kişi işsiz. DİSK’in araştırmasına göre ise işsiz sayısı yaklaşık 8 milyon.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 01.05.2022
İşçi kadınlar 1 Mayıs’ta talepleriyle alanda
İşverenler ‘Biz kadına yönelik iş alanları geliştiriyoruz’ diyor ama hayır böyle bir şey yok. Kadının regl dönemi yok sayılıyor, ileri yaşlarında yaşayabileceği sorunlar ya da evine gittiği zaman yaşadığı sorunları yok sayıyorlar. Kadın-erkek iş dağılımın doğru değil. Kadın evde de çalışmaya devam ediyor. Pandemiyle beraber evdeki iş yükü ve sorumluluğu arttı. Hijyeni kadın sağlıyor. Toplumun kendisine biçmiş olduğu rollerden sıyrılamıyor. Böyle olunca da bir devlet kalkıp da “bana ne senin evdeki hayatından” diyemez. Eğer istihdamdan bahsediyorsa bunları da göz önüne almak zorunda. Ne yazık ki çocuğun bakımından anne sorumlu tutuluyor. Kadınlar çocuklarına bakabilmek için işten çıkmak zorunda kalıyor. Bu kadınlar işten eve gittiğinde geri işine dönebilecek koşullar yaratılmıyorsa bu kadın istihdamı olmaz. Kadın istihdamı deniyorsa kreş desteğini de vermeleri gerekiyor.’’ Yasalar 150 kadın işçi olması gerektiğini söylüyor. 150 kadın işçi olmasına 23 kişi kalmış. O sayıya gelmesin diye erkek işçi alımı yapılıyor. Esprisini de yapıyorlar ‘Kreş isterseniz böyle yaparız işte’ diye. Biz de çocuk bakımından sadece kadınların sorumlu olmadığını söylüyoruz. Bir sonraki sözleşmede tüm çalışanları kapsamasını istiyoruz. Bunun çok güzel örnekleri var, zaten hak verilmez alınır, alana kadar da direneceğiz. Bir de arkadaşlarımızı da ikna etmemiz gerekiyor. Bazıları “Benim çocuğum yok bana ne” diyor. Bugün işten çıksam yine bir şekilde geçinebiliriz ama yaşam standartlarımız daha iyi olsun diye uğraşıyoruz. Temel tüketim maddeleri dahi lüks olmuş durumda. Biz kadınların biyolojik bir döngüleri var. Her ay hijyenik ped almamız gerekiyor ama fiyatlara bakıyorsun devasa boyutta. Her şey zor, kadın olmak daha da zor… Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 01.05.2022
Liseli gençler uzun çalışma saatleri ve niteliksiz eğitimden şikayetçi
Bir MESEM öğrencisi, “Haftada 4 gün çalışıyorum, 1000 lira para alıyorum. Yemek ve yok parası ayrıca vermiyorlar. Çay içmek istesek bir kafede 7 lira, onu zaten veremem” diyor. Anadolu Lisesi’nde okuyan bir öğrenci de hem okuyup hem çalıştığını, parasını ise kimi zaman alamadığı ifade ediyor. Geleceğine dair kaygıları olduğunu belirterek, “Ulaşım pahalılığı, ekonomik pahalılık bizi çok zorluyor. Ne dışarıya çıkıp rahatça eğlenebiliyoruz, kahve, çay bile çok pahalı, ne de bir test kitabı alabiliyoruz” diyor. “Biz bayramları kutlarken hâlâ çalışmak zorunda kalan bir sürü arkadaşımız oluyor. Hepimizin hakları var” diye ekliyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 01.05.2022
Yurdun dört bir yanında 1 Mayıs coşkusu 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü'nde yapılan açıklamalarda, elektrik, doğalgaz faturalarına yapılan zamların geri alınması, asgari ücrete zam yapılması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesi, öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi gibi taleplere yer verildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 30.04.2022
1 Mayıs’ta emek tek vücut olacak
Salgının ardından kitlesel kutlanacak ilk 1 Mayıs için hazırlıklar tamamlandı. Enflasyon, alım gücündeki ciddi gerileme nedeniyle bu 1 Mayıs’ta toplumun tüm kesimlerinin ekonomik talepleri öne çıkıyor. DİSK'in taleplerinden öne çıkanlar şöyle: "Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınsın, faturalar tüm vergilerden muaf tutulsun. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler artırılsın. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilsin, EYT’lilerin emeklilik hakları verilsin."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 01.05.2022
Ankara’da on bini aşkın işçi ve emekçi 1 Mayıs alanında buluştu | Yoksulluğa lanet, Gezi’ye selam
Ankara'da 1 Mayıs'ın adresi Tandoğan meydanı oldu. KESK, DİSK, TMMOB, ASMMO ve Ankara Tabip Odası'nın çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs’a 10 bin civarında emekçi katıldı. Gençlerin ve kadınların katılımının yoğun olduğu 1 Mayıs’ta, artan yoksulluğa ve Gezi davasında verilen hapis cezalarına tepki öne çıktı. Pandemi nedeniyle 2 yıl aradan sonra yapılan 1 Mayıs, bayram havasında geçti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sabah 01.05.2022
Tuzla'daki facia göz göre göre geldi! İşçiler günler önce uyarmış
İstanbul Tuzla'da 1'i itfaiye eri, 14'ü işçi 15 kişinin yaralandığı, 3 işçinin ise yaşamını yitirdiği yangının çıktığı üç katlı Boya Fabrikası'nın ruhsatı olmadığı ve ruhsat talebinde bulunulmadığı ortaya çıktı. "Ruhsat için başvuru yaptık" diyen iş yerinin sahibi ve bir çalışanı gözaltına alındı. Boya Fabrikası'nın geçmişte mühürlendiği ve yangının çıktığı söz konusu adrese taşındığı ifade edildi. Olayın ardından fabrika sahibi U.B. gözaltına alınırken, işçilerin günler öncesinden U.B.'yi ısının etkisiyle 65 kiloluk bidonların şiştiğini bildirdikleri, fakat U.B.'nin aldırış etmediği ileri sürüldü.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika 01.05.2022
İstanbul Maltepe’deki 1 Mayıs mitinginde on binler buluştu Kürsüden okunan ortak açıklamada "Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu, işsiz kalınmadığı, aç yatılmadığı bir dünya ve ülke istiyoruz" denildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Yeni Akit 01.05.2022
Başkan Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı: Bütün vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz "Bu doğrultuda işçi kardeşlerimizi fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızın bir göstergesi olarak asgari ücreti son 50 yılın en yüksek rakamı olarak ifade edilecek şekilde yüzde 50 seviyesinde artırdık. Koronavirüs salgınının yaşandığı dönemde de çalışma hayatının kesintiye uğramaması için işçilerimizin sosyal ve ekonomik haklarının korunması için birçok tedbiri ve desteği hayata geçirdik.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar 01.05.2022
TÜRK İŞ Başkanı : Asgari ücret için temmuzu beklemenin bir anlamı yok
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücret için temmuzu beklemenin bir anlamı yok. Aralık ayını beklemenin de bir anlamı yok. Her ayın 4'ünde bundan 3 gün sonra enflasyon açıklanacak. O açıklanan enflasyonu asgari ücretliye versinler, emekliye versinler, işçinin tamamına her ay versinler.", dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 05.05.2022
SAĞLIK HAKKI HERKESE EŞİT DEĞİL
“Sağlık politikaları transların sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla yararlanmasının önüne geçecek transfobik engellerle dolmaya başladı. Transların büyük çoğunluğu uyum süreçlerine dair araştırma hastanelerinde randevu bulamıyor, randevu bulanların da aldıkları hizmetin kalitesi gittikçe düşmeye başladı. Hem mevcut ilaç krizinden kaynaklı hem de mevcut sistemin transfobisinden kaynaklı transların ciddi anlamda hormon ilacı bulamadığı dönemden geçiyoruz. Eczanelerde ilaçlara erişilemiyor. Fiyatlardaki güncellemelerden dolayı hormon ilaçlarının fiyatı geçen seneye göre yaklaşık 4 kat artmış durumda.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 05.05.2022
İzmir'de toplu taşımaya zam İzmir'de toplu taşımaya zam geldi. İzmir’de merkez ilçelerdeki otobüs, metro, vapur, tramvay tam biniş ücretleri 6,50 TL’den 7,10’a yükseldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 05.05.2022
Yerli ve mülteci işçiler anlatıyor: Geçim hepimizin derdi Yerli, mülteci, üniversite öğrencisi, çocuk…
İzmir’deki Ayakkabıcılar Sitesinde çalışanların sorunları ortak: Geçinememek! Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde okuyan Aslı ise geçinemediği için çalışmaya başladığını söyledi. “Burada genel olarak çanta ve cüzdan üretiyoruz. Tam zamanlı çalışıyorum bir yandan da okulumu devam ettirmeye çalışıyorum, bu da doğal olarak zor oluyor ama mecbur çalışmak zorundayım. Çünkü kira ve ev masrafları çok oluyor. Aylık masraflarım yaklaşık 5 bin lirayı buluyor. Eğlence ve birikim için elimde hiçbir şey kalmıyor. Haftalık ücret alıyoruz. Eve gidene kadar yetmiyor”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 05.05.2022
Aylığı yetmeyen emekli hurda topluyor
Gebze'deki halk pazarında konuştuğumuz yurttaşlar geçinemediklerini söylüyor: "Eşim emekli, iki kişiyiz, emekli maaşıyla geçinemiyoruz. Bazen hurda toplayıp onları değerlendiriyoruz.” “Her şey çok pahalı. Zihinsel engelli çocuğum var, kaynaştırma öğrencisi olarak kreşe alınması lazım ama gönderemiyorum. Eskiden bir kişi çalışınca yetiyordu ama şu an yetmiyor, yemeği zor çıkartıyoruz. Sosyal Hizmetlere başvurdum, gelip görsünler durumumu. Yıllardır Ak Partiye oy verdik ama artık vermeyi düşünmüyorum. Bu adam başta oldukça herhalde yıkılacağız diyoruz. Çok mağduruz, çocukların ihtiyaçlarını alamıyoruz. Zenginler daha çok zenginleşti, biz çöktük”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 05.05.2022
Resmi enflasyon yüzde 70'e dayandı, Bakan Nebati "farkındayız" dedi
"Enflasyon hepimizin ortak meselesidir. Ancak bu durum ihracat, istihdam, yatırım ve üretimdeki artışlarla Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdığımız gerçeğini asla gölgeleyemez. Pandeminin neden olduğu tedarik zincirlerindeki aksamalara ilaveten Rusya- Ukrayna savaşının küresel enerji, gıda ve diğer emtia fiyatlarını daha da yükseltmesi tüm dünyada enflasyonu körüklemiştir. Örneğin ABD'de enflasyon son 41 yılın zirvesinde seyrederken Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de durum bundan farksız. Öte yandan yüzde 69,97’lik enflasyon AKP için yeni bir rekor anlamına geliyor. Aralık 2002’de yüzde 29,7’lik bir enflasyon devralan AKP, 20 yılda enflasyonu yüzde 70’lere taşımış oldu. Türkiye, dünyada en yüksek enflasyonun yaşandığı 6. ülke oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar 05.05.2022
ENAG: Enflasyon nisanda yıllık yüzde 156'ya yükseldi Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) nisan ayına ilişkin enflasyon hesaplamasını paylaştı. Buna göre, enflasyon nisan ayında aylık bazda yüzde 8,68 arttı, son 12 aylık artışı ise yüzde 156,86 olarak gerçekleşti. Fiyatı geçen ay en çok artan ilk üç ürün; süt, ayçiçek yağı ve yoğurt oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar 05.05.2022
DİSK-AR hesapladı: Yoksulun gıda enflasyonu yüzde 132, zenginin gıda enflasyonu yüzde 65,5 Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi' nin (DİSK-AR) verilerine göre; en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu yüzde 131,6 olarak gerçekleşti. En yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 65,5 oldu. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

akilligundem.com 04.05.2022
MEVZUAT YETERSİZ, MESAİLER CAN ALIYOR
Metal sektöründe iş güvenliği açısından çalışma koşullarının incelendiği saha araştırmasına göre her 10 işçiden 4’ü en az bir kez iş kazası geçirirken uzayan mesai süreleri kaza riskini artırıyor. DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, çalışma hayatının savaş alanı gibi olduğunu söyledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sabah 04.05.2022
Dışarısı okul içerisi fabrika
Özellikle Avrupa ve Ortadoğu'daki işletmelerin kıskaca aldığı okulun müdürü Ahmet Cömert, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı'mızın destekleriyle hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin üretim kapasitesini tüm dünyaya duyurmaya devam edeceğiz" dedi. UNDP Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Kore Cumhuriyeti İşbirliği İle Yenilenebilir Enerji Sektöründe Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluk Üyeleri İçin İstihdam Edilebilirliğin Artırılması Projesi' kapsamında okulda eğitimler başladı ve İstanbul'da rüzgâr tribünü kurulan iki okuldan biri oldu. Bu proje kapsamında okula 3 Kw'lik rüzgâr tribünü kuruldu. Rüzgâr tribününden üretilen elektrik enerjisini de diğer teknik atölyenin enerjisini karşılıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Cumhuriyet 03.05.2022
Gıda enflasyonuyla birlikte işçilerin yemek parası da kuşa döndü
Enflasyon sebebiyle işçilere verilen yemek ücreti artık bir öğün ücretine yetmez hele geldi.Geçen yıl 27 lira olan yasal günlük yemek ücreti, bu yıl yüzde 33.33 artışla 36 liraya çıktı, ancak lokantada 40 liranın altında sağlıklı bir öğün yemek bulmak neredeyse imkânsız. Açıklanan yüzde 70 gıda enflasyonu ile fiyatları artırmak zorunda kalan esnaf da kısıtlı kart bakiyesi ile öğlen yemeğini geçiştirmek zorunda kalan çalışan da mağdur durumda.İstanbul’da Şişli ve Beyoğlu gibi iş yerlerinin yoğun olduğu semtlerde esnaf işlerin yüzde 50 düştüğünü söylüyor.Esnaflar "Müşteriye fiyat söylerken utanıyoruz. Maliyetlerimiz inanılmaz arttı. 2 bin 700 lira gelen elektrik 6 bin 200 lira geliyor. Yüzde 8 KDV var hâlâ satış fiyatlarımızda” diyor. Devrimci İşçi Sendikaları Başkanı Arzu Çerkezoğlu, her felakette olduğu gibi giderek düşen alım gücü ve yoksulluğun da en çok çalışanı vurduğunu belirtti. Ek olarak Plaza Eylem Platformu sözcüsü Eylem Akçay da “Emekçi kitlenin eskisi gibi beslenemediği ortada. Bunun sonucunda da sadece fizyolojik rahatsızlıklar değil, farklı psikolojik sorunlar da ortaya çıkabilir diye düşünüyorum.” dedi. Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 04.05.2022
AB’de saatlik ücret ortalama 28,6 avro iken Türkiye’de 3,7 avro
Türkiye, saatlik işgücü ücretinde 32 Avrupa ülkesi arasında sonuncu sırada yer aldı. AB’de saatlik ücret ortalama 28,6 avro iken Türkiye’de saatlik ücret 3,7 avro. TÜİK’in 29,8 TL’lik saatlik ücret tutarıyla çalışanın emeği neredeyse 1 kilo domatesten ucuz durumda. Yeni yılla birlikte art arda gelen zamlar karşısında geçim sıkıntısı yaşayan vatandaş aynı zamanda yeterli de beslenemiyor. Eurostat verilerine göre; tavuk ve balık yemeye gücü yetmeyenler listesinde Türkiye yüzde 37,3 ile zirvede yer alırken, AB ortalamasının ise sadece yüzde 8,6 olduğu belirlendi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 03.05.2022
Halkın yüzde 82’si "Ekonomi kötü" diyor
Araştırma, Türkiye’de halkın en büyük derdinin enflasyon ve yoksulluk olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye vatandaşlarının yüzde 58’i nisan 2022 tarihli araştırmada “En önemli endişeniz nedir” sorusuna “enflasyon” yanıtı verdi. Bu oranla Türkiye Arjantin’den sonra en çok enflasyon endişesi yaşanan 2’inci ülke.
Türkiye vatandaşlarının yüzde 39’u da en önemli endişe olarak “Yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliği”ni işaret etti. Bu yaşamsal kaygıların arından, iklim krizine dair endişede Türkiye yüzde 8 ile en düşük seviyelerden birinde kaldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 02.05.2022
Tüm Emekliler Sendikası’ndan düşük ikramiyelere isyan: Bu bayram emekliler el öpecek Tüm Emekliler Sendikası Konak Şube Başkanı Ayşe Ekşioğlu, "14 milyona yakın emeklinin 8.5 milyonu asgari ücretin altında almakta. Eskiden bayramlarda çocuklarımıza, torunlarımıza harçlık veriyorduk. Artık biz çocuklarımızın elini öpüp harçlık isteyecek hale geldik. Çocuklarımızın parasıyla, yakınlarımızın destekleriyle geçinip ay sonunu getirebiliyoruz.", dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Cumhuriyet 01.05.2022
Art arda gelen zamlar ve ekonomik krizin altında ezilen işçilerin haykırışı: 'Geleceğe dair umudumuz yok'
Artan yaşam maliyetleri karşısında işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne “Geçinemiyoruz” diyerek girdi.Ekonomik kriz ve zamlar nedeniyle giderek zorlaşan koşullarda hayatta kalmaya çalışan işçiler “Aldığımız ücretler giderlerimizi karşılamıyor. Geleceğe dair umudumuz yok. Sadece karın tokluğuna çalışıyoruz” diyor. Bir depoda işçi olan ve asgari ücret alan beş çocuk babası Çetin Oktay “Kırmızı et alamıyoruz çünkü gücümüz yetmiyor, en son geçen yıl Kurban Bayramı’nda tükettik” dedi. Ayrıca “Okul masraflarında komşulardan yardım alıyoruz. Doğalgaz faturaları çok fazla. Önceki iki faturayı ödeyemedim. Hiçbirimiz geçinemiyoruz” diye ekledi.İnşaatta çalışan Enes Karabey ise “Aldığımız ücretler giderlerimizi karşılamıyor. Sürekli bir şeylerden kısmak zorunda kalıyoruz ve sağlıklı beslenemiyoruz. Geleceğe dair umudumuz yok” ifadelerini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 03.05.2022
İşte MESEM gerçeği: Ucuz işçilik, ağır koşullar, şiddet! Muhammed isteklerini ise şu şekilde sıralıyor: “Çalışma saatlerim daha az olsun. Emeğimin karşılığını alabildiğim bir maaşım olsun. Bir de ustalar, patronlar insanları küçük görmeden düzgünce konuşsunlar istiyorum.” "Önceki döneme göre çok zayıfladığını ve artık bedeninin kaldırmadığını ifade eden Muhammed, “Daha 15 yaşımdayım, şimdiden çok yoruldum, uzun seneler nasıl çalışacağım bilmiyorum” diyor.

"4 SENE BÖYLE SÖMÜRÜLECEĞİZ!""
Hem lise diploması hem kalfalık belgesi alacağı için MESEM uygulamasını olumlu bulduğunu belirten Muhammed, “Bu belgeyi alana kadar 4 sene böyle sömürüleceğiz” diyor."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 30.04.2022
Memleketten yoksulluk manzaraları: Ücretsiz ayakkabı için metrelerce kuyruk oluştu
İstanbul Sultangazi'de ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ayakkabı dağıtıldı. Dağıtımın yapıldığı depo önünde metrelerce kuyruk oluşturdu. Görüntüler yoksulluğu gözler önüne serdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 30.04.2022
Köyle bağ kesildi yoksulluk katlandı
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Nisan 2022 Raporu’nu yayımladı. Ekonomik Kriz ve Göstergeleri başlıklı Diyarbakır merkezli yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 42,3’ü faturalarını ödemekte zorluk yaşıyor. Temel ihtiyaç maddelerini dahi karşılayamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 31,7 olurken yüzde 26’sı da sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadığını ifade etti. Yakın döneme kadar Türkiye’de bulunan kent yoksullarının dayanak noktası, kırlardan gelen yardımlar oldu. Milyonlarca yoksul yurttaş, köylerdekindeki dost ve akrabaların gönderdiği başta gıda maddeleri ile yaşamlarına katkı sağladı. Köylerde üretim ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesi sebebiyle, metropollerde yaşayan yoksullar da yerellerden aldıkları desteği kaybetti. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, bu toplumsal kesimlerin köylerle ilişkisinin kesilmesiyle daha önce yoksullukla baş edebilme koşullarının da ortadan kalktığını vurguladı. “Yoksulluk ve kriz özellikle Doğu’da her zaman vardı” diyen Genç, “Yoksullukla baş edebilmelerinin en temel nedenlerinden biri zaten sosyal dayanışma ilişkilerinin canlı olması ve kıra dayalı pozisyonlarının kopmamış olmasıydı. Ancak sosyal yapı, komşuluk ilişkileri değişen imar biçimiyle beraber çok hızlı bir biçimde koptu. Zaten kır ve köyde toprağa dayalı üretim biçimi çok uzun yıllar can çekişiyordu. Ve o oradan beslenme olayı da bitti” değerlendirmesini yaptı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 29.04.2022
Zenginin parası, halkın borcu arttı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık para ve banka istatistikleri yayımlandı. Haftalık rapora göre bankalardaki mevduat artarken neredeyse aynı orada da krediler arttı. Mevduat bankalarındaki tüketici kredileri, geçen hafta yüzde 1,20 artarak 776 milyar 563 milyon 553 bin lira oldu. Aynı dönemde taksitli ticari krediler yüzde 0,68 artışla 690 milyar 40 milyon 485 bin liraya, kredi kartları bakiyesi yüzde 1,58 yükselişle 348 milyar 195 milyon 444 bin liraya çıktı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün 29.04.2022
Tam burslu olmak avantajlı değil Artan hayat pahalılığı ve enflasyon Türkiye’de en çok öğrencileri etkiliyor. Vakıf üniversitelerinde tam burslu okuyan öğrenciler geçinemediklerini belirterek, okuldaki yemeklerin pahalılığından şikâyetçi. Yemekhanenin de aşırı pahalı olduğunu belirten öğrenci, “Derslerim gereği haftanın en az 3 günü okul yemekhanesinde yemek zorundayım fakat bu benim bütçemi aşırı zorluyor çünkü KYK kredisiyle geçinmeye çalışan bir öğrenciyim. Çıkan yemekler gayet doyurucu, lezzetli ama bir öğrencinin bütçesine göre aşırı pahalı. Tam burslu öğrenciler için yemek bursu veya en azından indirim olmasını isterdim.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Cumhuriyet 01.05.2022
İTO açıkladı: İstanbul'un enflasyonu nisan ayında yüzde 80'e yükseldi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Nisan 2022 Fiyat İndeksleri açıkladı. Buna göre, nisan ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 11.36 arttı. Nisan'da giyim Harcamalarında yüzde 29,82, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 23.95, Gıda Harcamalarında yüzde 11.49, Konut Harcamalarında yüzde 10.19, Diğer Harcamalar grubunda yüzde 6.65, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 4.84, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde 3.02, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 2.80 artış görüldü.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Hürriyet 01.05.2022
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hayat pahalılığıyla mücadele mesajı: Bu kayıpları kısa sürede gidereceğiz
"Hayat pahalılığı sebebiyle alım gücümüz bir parça düşmüş olabilir ama 30 milyon vatandaşımıza çalışacak iş, her ay evine girecek düzenli gelir sağladıktan sonra İnşallah bu kayıpların hepsini de kısa sürede telafi ederiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye çalıştıkça, ürettikçe ve geleceğine sahip çıktıkça hiç kimse bu milletin sırtını yerine getiremez" ifadelerini kullandı. Tüm çalışanlarının maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergilerini kaldırdık. Devlet olarak çalışanlarımıza destek olmak için kendi gelirlerimizden vazgeçtik. Son 20 yılda asgari ücreti 20 kat artırmış olmamız elbette önemlidir ama emekçilerimizin çok daha fazla hak ettiği de bir gerçektir. Hükümete geldiğimizden beri en çok desteklediğimiz hususlardan biri de sendikalardır. Önümüzdeki dönemde de çalışanlarımızı ve işçilerimizi her alanda desteklemeye devam edeceğiz.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 04.05.2022
Merkez Bankası raporunda ortaya çıktı: Ekmek, makarna ve ete zam yağacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, buğday ve yeme gelen zamlar yüzünden makarna, un, bulgur, et, yumurta ve süt ürünlerinin fiyatlarına zam yağacağını rapor etti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 04.05.2022
ÜCRET DÜZEYİ FAKİRLİKTE BİRLEŞTİ, ORTALAMA ÜCRET BİLE AÇLIK SINIRINA GELDİ
Kahveci, 'Asgari ücretlinin açlık sınırının altında bir maaş aldığı ülkemizde henüz yılın ilk yarısında olunmasına rağmen ortalama ücretin de açlık sınırına geldiği görülüyor' dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel 03.05.2022
Kızılay'da yöneticilere yüzde 20, çalışanlara yüzde 1 ek zam yapıldı
Birden çok maaş alan bürokratlarla doldurulan Kızılay’da yöneticilere yüzde 20, çalışanlara yüzde 1 zam yapıldı. Kurumda, sene başında ise yöneticilere çalışanların iki katı zam yapılmıştı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

halktv.com.tr 02.05.2022
UCUZ EMEK DEPOSU
İktidarın “çalışmak isteyen herkese iş var” demesine karşın, bugün Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyonun üzerindedir. İş bulmuş işçilerin, emekçilerin ise borçlanmadan geçinmeleri mümkün değildir. Asgari ücret ortalama ücrete dönüşmüştür. Asgari ücretle iş bulanların da işi garanti değildir. Kayıt dışı çalıştırma nedeniyle onların ücretleri de işleri de tehdit altındadır. Özelikle sığınmacı sayısının arttığı il ve ilçelerde Suriyeliler ucuz iş gücü olarak sömürülmektedir. Asgari ücretin altında, kayıt dışında boğaz tokluğuna çalıştırılmakta, bu nedenle Türk işçiler de asgari ücretin alında çalışmaya mecbur edilmektedir.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Dünya çapında açlık krizi uyarısı
Açlıkla mücadele alanında faaliyet gösteren Alman yardım örgütü Welthungerhilfe, gıda fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle dünya çapında açlık krizleri yaşanması tehdidi konusunda uyardı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 05.05.2022
Halk sağlığı risk altında: Et, süt gibi birçok üründe hileli gıda patlaması yaşanabilir TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, "Gıda enflasyonundaki artış vatandaşın alım gücünü büyük ölçüde azaltıyor. Enflasyon taklit, tağşiş gibi bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. İnsanlar ucuz ürün almak isteyecek ve bunlar kayıt dışı işletmeler tarafından üretilip piyasaya sunulacak.", dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 05.05.2022
Süt üreticileri tepkili: Her gün litre başı 2 lira zarar ediyoruz
Bir torba gübre 700 lira. Mazotun litresi olmuş 23 lira. Bu işletmenin elektrik parası duruyor, ödenmemiş. Çünkü, bu işletmeye ayda 2 bin lira para girmiyor. Bütün faturaları hayvanları eksilterek öyle ödüyoruz. Sütten para kazanarak değil. Hayvanların sayısını azaltarak, evin geçimini, faturaları hep öyle ödüyoruz. Konya’da üreticilik yapan Hacı İyilik, “USK’nın süt fiyatını her açıklamadığı gün biz litre başı 2 lira zarar ediyoruz” diye tepki gösterdi. Mehmet Kani (İzmir Kiraz): Ayda 2 bin lira para girmiyor bu eve. Nasıl şükredelim? Siz bir iftar yemeği düzenlediniz, bir kişinin önünde en az 35-40 tabak yemek var. Bizim ömrü hayatımız boyunca önümüzde 2-3 çeşit yemekten fazla olmadı. Bir torba gübre 700 lira. Mazotun litresi olmuş 23 lira. Bu işletmenin elektrik parası duruyor, ödenmemiş. Çünkü, bu işletmeye ayda 2 bin lira para girmiyor. Bütün faturaları hayvanları eksilterek öyle ödüyoruz. Sütten para kazanarak değil. Hayvanların sayısını azaltarak, evin geçimini, faturaları hep öyle ödüyoruz.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 02.05.2022
Urfa'da kuraklık ve don ekini vurdu: Afet ilan edilmeli
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Urfa Şube Başkanı Abdullah Melik, "Şuana kadar Tarım Bakanlığı kuraklıkla ilgili hiçbir çalışma yapmamıştır. Dolayısıyla üretici ve çiftçi kendi kaderine terk edilmiştir. İki yıl üst üste kuraklık yaşayan hiçbir çiftçi bu duruma dayanamaz. Tarım Bakanlığı'nın da bunu bir an önce görüp, bölgemizde, ilimizde ciddi anlamda 'tabii afet' ilan etmesi gerekiyor. Dolayısıyla üretici ve çiftçilerimizin dayanma gücü kalmamış, borçtan harçtan çiftçiliği, üretimi bırakacak duruma gelmişlerdir" diye belirtti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ArtıGerçek 04.05.2022
Tarımda maliyetler zirve yaptı: 1 ton gübre neredeyse 1 dönüm arazi fiyatına çıktı Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ise şunları söyledi: "Şimdi sulama dönemi. Elektrik faturası üçe katlandı. Geçen yıl 30 bin TL fatura gelen bir çiftçiye bu yıl 90-100 bin lira gelecek. Az sulasak verim düşecek. Çiftçi her yönüyle ciddi sıkıntıda. Hükümet çiftçiyi kaderine terk etti. Artık tefeci dahi çiftçiye, üreticiye para vermiyor. Tarım kredi kooperatifleri bile piyasayla aynı fiyatla çiftçiye ürün veriyor. Borçlar karşılığında araziler ipotekli olduğu için çiftçi bankalardan da kredi alamıyor."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Posta 02.05.2022
Tarladan tabağa 5 kat fark! Üreticide 2 lira, markette 11 lira!
Üretici ile market fiyat makası bir türlü kapanmıyor. En çok cefayı tüketici çekerken, işin kaymağını aracı ve son satış noktaları yiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre; sadece nisan ayında sebze ve meyve üretici fiyatları ile market fiyatları arasında 5.5 kata varan farklar görüldü.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar 04.05.2022
Çiftçiler tefecilerin eline düştü: Tarlaları satıp maraba mı olalım?
Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Kazkeli Mahallesi'nde 100’ü aşkın çiftçinin destekleme primleri ‘kaçak elektrik’ kullanımı gerekçesiyle kesildi. Çiftçilerin avukatı Servet Mullaoğlu, çiftçilere kesilen elektrik borcunun tarım arazisinin değerinden daha fazla olduğunu söyledi. Çiftçilerin bazısı fatura borcu için bankadan kredi çekerken, bir kısmı ise tefeciden para almak zorunda kaldı. Mullaoğlu, çiftçilerin ürünlerini kurtarabilmek için tefeci eline düştüğünü vurguladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Hürriyet 02.05.2022
TBMM Başkanı Şentop: "Akdeniz'in bir bebek ve çocuk göçmen mezarlığına döndüğünü üzülerek uzun yıllardır müşahede ediyoruz" "Ama işte Avrupa ülkelerinin 'Bu göçmenler, bize gelmesin' diyerek gösterdikleri gayret, harcadıkları paralar heba oldu. Şimdi bir başka ülkeden, Ukrayna'dan, beklediklerinin kat kat üstünde bir göç, göç dalgasıyla karşı karşıyalar. Bunun çok zor bir şey olduğunu ifade etmek lazım. Zaten uzun zamandır meselesinin sadece göçe kaynak olan ülkelere, komşu ülkelerin üstlenmesi gereken bir yük olmadığını, göçün küresel bir sorun olduğunu ve buna küresel bakış açılarıyla yaklaşmak gerektiğini, herkesin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini hep söylüyorduk"
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Halk Tv, 04.05.2022
'Türkiye'de 12.2 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor'
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Oksijen, 04.05.2022
Küresel Gıda Krizi raporu: Yaklaşık 193 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından oluşturulan Gıda Krizine Karşı Küresel Ağın hazırladığı Küresel Gıda Krizi raporunda, yaklaşık 193 milyon insanın akut gıda güvensizliği yaşadığı bildirildi
Habere ulaşmak için tıklayınız.

DW.com 03.05.2022
DSÖ: Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 67'si aşırı kilolu
Türkiye, Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke. Buna göre, Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 66,8'i aşırı kilolu. Kadınlarda bu oran yüzde 69,3, erkeklerde ise yüzde 64 olarak kaydedildi. Rapora göre, Türkiye'de obez olarak nitelendirilenlerin oranı ise yüzde 32,1 olarak belirtildi. "Siyasete çağrı
DSÖ, aşırı kilo ve obeziteye karşı mücadele konusunda siyasilere harekete geçme çağrısında bulundu. DSÖ, bu çerçevede şekerli içeceklerden alınan vergilerin artırılması ve sağlıklı gıda maddelerine sübvansiyon verilmesi önerisi getirdi. Ayrıca, sağlığa zararlı olabilecek ürünlerin çocuklara yönelik tanıtımlarına kısıtlamalar getirilmesi istendi. DSÖ'nün raporunda "Nüfusun tamamında kötü beslenmeye yol açan çevresel ve ekonomik faktörleri hedef alan siyasi önlemler muhtemelen obezite epidemisini önlemek için en etkin yöntem olacak"" ifadesi kullanıldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.