Medyada Yoksulluk Gündemi 14 – 20 Mart 2022 – Derin Yoksulluk Ağı
Derin Yoksulluk Ağı Logosu
dya facebook hesabı e-posta gönder dya twitter hesabı dya instagram hesabı dya instagram hesabı

Medyada Yoksulluk Gündemi 14 – 20 Mart 2022

Her hafta pazartesi günleri güncellenen haftalık medya taraması, çevrimiçi medya kanallarında yayınlanan yoksulluk ve yoksulluğun yol açtığı insan hakları ihlalleri temalı haberleri bir arada görebileceğiniz bir seri olarak hazırlandı.

DERİN YOKSULLUK AĞI


Gerçek Gündem, 14 Mart
Yoksulluk çoğalıyor, eylem planları tozlanıyor
Resmi rakamlar yoksulluğun arttığını, düzenli yardım almayan 3 milyon 427 bin 058 hanenin risk altında olduğunu, acil tedbir alınmaz ise onların da bir basamak aşağıya ineceğini; evlerini, işlerini kaybetme riski ile karşı karşıya olduklarını, çocukların her an okulu bırakıp çalışmaya başlayacaklarını ve önümüzdeki dönemde birçoğunun düzenli sosyal yardım alan ve derin yoksulluk yaşayan ailelerden biri olacağını gösteriyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 14 Mart
Vatandaşın 4'te 1'i gazdan kömüre döndü, ulaşım tercihleri değişti
“Yapılan ankete göre, zamlar karşısında her 4 kişiden 3’ü daha az doğal gaz ve elektrik tükettiğini kaydetti. Katılımcıların yüzde 24'ü ise gaz yerine kömür kullanma başladığını söyledi.”

“Araştırma sonuçları, bütün seçmen gruplarında büyük çoğunluğun elektrik ve doğal gaz tüketimini azalttığını gösterdi. Bu tablodan, yaşanan ekonomik krizin ve enerji fiyatlarındaki zamların toplumun tüm kesimlerinde kaygı yaratarak insanları kış aylarında daha az elektrik ve doğal gaz tüketmeye sevk ettiği sonucu çıkarıldı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 14 Mart
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar: Tüketici haklarına değil, sermayenin yararına öncelik tanınıyor
“Tüketicilerin çoğunluğu temel gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Tüketicilerin ezici çoğunluğu geçim sıkıntısı çekmektedir. Türkiye’nin de imza atmış olduğu evrensel tüketici hakları birçok yönüyle Türkiye’de ihlal edilmekte ve gerekleri yerine getirilmemektedir.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 14 Mart
Mutfakta zam bombası
“Bir yıl önce 122 lira olan ev tipi mutfak tüpünün fiyatı 300 liraya yükseldi. 2018’de 88.5 lira olan tüpün fiyatı uçtu. 2019’da 107 lira, 2020’de 117 lira, 2021 de 122 liraya olan tüp, 301 lira oldu.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 14 Mart
Staj borçlanması, bütçeye 40 milyar lira katkı sağlar
“Staj Sigortası Mağdurları Derneği (SSM) Başkanı Ferhat Salman, meslek liselerinde, çıraklık okullarında ve üniversitelerde yapılan aktif çalışmaların, stajların borçlandırılarak uzun vadeli sigortaya başlangıç sayılmasını talep ettiklerini belirterek, “Bir buçuk milyon staj sigortası mağdurunun borçlanma hakkı verildiğinde 40 milyar 532 milyon lira gelir elde edilebilir” ifadelerini kullandı.”
“Doktor, avukat ve hekimlere verilen staj sürelerini borçlanarak stajlarını uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç saydırma haklarının bizlere de verilmesini ve Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu durumun düzeltilmesini ve toplumun genelindeki mağduriyetin sona erdirilmesini talep ediyoruz.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 14 Mart
Çocuklar yandaş derneğe emanet
“AKP’li Tuzla Belediyesi, eski AKP Milletvekili Muzaffer Gülyurt’un derneğiyle protokol imzalayacak. Protokol kapsamında, dernek kimsesiz ve koruma altındaki çocuklar için yaşam merkezi kuracak, belediye de masrafları karşılayacak.”
“Koruma altındaki çocuklara devlet, bakanlık değil de neden bu ne olduğu belli olmayan dernek destek veriyor? Biz bu protokole bu yüzden karşı çıktık. Belediye daha önce de AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin de mütevelli heyet üyesi olduğu Yetim Vakfı ile protokol imzalamıştı. İBB’yi kaybeden iktidar, yandaş vakıf ve derneklerle ilçe belediyeleri vasıtasıyla protokoller yapıyor. Belediyelerin kaynakları dernek ve vakıflar için kullanılıyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 14 Mart
7 çocuğun istismar edildiği kuran kursunun müdürü çocukları suçladı
“7 çocuğun istismar edildiği Erzurum'daki Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu'nun müdürü N.K., çocukları suçladı. N.K., verdiği ifadede, “Hafızlık çok zor bir meslektir. Öğrenilmesi çocukluktan başlıyor. Eğitimin şekli olarak zorluğu olduğu için sıkılmış olabilirler. Bu nedenle böyle şeyler söylemiş olabilirler” ifadeleriyle çocukları suçladı.”
“Arapça öğrencisinin kaçak belletmen olarak yurt binasına kalmasına izin verip cinsel saldırıya yola açan ve çocukları "Haydar" yazılı sopayla, Kuran'la, Atatürk portresinin çerçevesiyle, rahleyle ve terlikle dövdüğü iddia edilen N.K., hafızlığın zor meslek olduğunu anlatan, eğitimden sıkılan öğrencilerin iftira attığını savundu.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 14 Mart
Emekliler kazanılmış haklarını yitiriyor: 'Zorunlu ihtiyaçları karşılayamaz olduk'
“İçtiğimiz her yudumda, bastığımız her düğmede dolaylı vergi ödüyoruz. Aylığın yüzde 42’si vergiye gidiyor. KDV-ÖTV yüzde 52, diğer vergiler yüzde 48’dir. OECD ülkelerinde dolaylı vergi oranı yüzde 35 iken Türkiye’de yüzde 65’tir. Emeklilerin yaşlıların iş gücüne katılma oranı yüzde 12’dir. AB ülkelerinde ise yüzde 4’tür. Günümüzde emeklilerin-yaşlıların yüzde 53’ü çalışıyor ve yüzde 92’si kayıt dışı çalıştırılıyor ve en düşük ücret alan kesimin içinde."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 14 Mart
AKP’li Belediye Başkanı: 15 yıl önce buzdolabı alamıyordunuz
“Yine ben sizi 2001’lere götüreyim. Dünyada hiçbir kriz yokken, koronavirüs yokken, batık bir Türkiye vardı. Devlet memurlarının maaşlarını ödeyemeyecek duruma gelmişti, bankalar batmıştı, milattan önceye değil 15-16 yıl öncesine gittiğinizde buzdolabı bile alamıyordunuz, neden zorunuza gidiyor?” diye konuştu. Gültak, fiyatların sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada arttığını savunarak, 2001 yıl öncesi fıkra gibi olduğunu söyledi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 14 Mart
Sobadan sızan gazdan zehirlenen yaşlı çift yaşamını yitirdi

Ordu'nun Mesudiye ilçesi Ilışar Mahallesi'nde yaşayan 70 yaşındaki Hüseyin ve 67 yaşındaki Dursene Sevim çiftinden haber alamayan komşuları, durumu jandarma ve sağlık ekiplerine haber verdi.
Eve giden ekipler, yerde hareketsiz buldukları çiftin hayatlarını kaybettiğini belirledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 14 Mart
Yoksulluk ve zamlar sağlığı tehdit ediyor: Hanelere et ve süt ürünleri hiç girmiyor
"Asgari ücret ve altında çalışanların veya çalışmayanların bebeklerinin bir yıllık bebek maması ve bebek bezi ihtiyacı ücretsiz karşılanmalı, bu ailelerin ilköğretime giden çocuklarına gıda desteği sağlanmalı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.


sendika.org, 15  Mart
Üniversiteliler Ankara’da ulaşım zamlarına karşı turnikeden atladı: Çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı
Ankara’da toplu taşıma ücretlerine 11 Mart’ta yüzde 44 zam geldi. Son iki ay içinde gelen ikinci zamla birlikte toplu taşıma ücretleri iki ayda iki katına çıkmış oldu.”

“Ankara’da gelen bu zamlara ilk tepki üniversitelilerden geldi. Yurtsuzlar ve Barınamıyoruz Hareketi’nden üniversiteliler, Kızılay Metro İstasyonu’nda buluşarak eylem yaptı. Metro altında yürüyüş yapan üniversiteliler, yaptıkları konuşmalarla peş peşe gelen zamlara ve üniversitelilerin derinleşen yoksulluğuna dikkat çekti.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

evrensel, 15  Mart
Bir ayçiçeği yağı iki yevmiye parası
Bir süredir alışverişlerini zorunlu ihtiyaçlarla sınırladıklarını belirten emekçiler, artık zorunlu ihtiyaçlardan da kısıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

İleri Haber, 15  Mart
"Açlık sınırı asgari ücreti geçti"

DİSK BİSAM, Açlık ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2022 Dönem Raporu’nu açıkladı.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Şubat 2022 için 4 bin 330 lira olarak hesaplandı. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre yoksulluk sınırı ise 14 bin 978 lira olarak gerçekleşti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 15  Mart
51 milyon yoksulluk sınırının altında yaşıyor
Tüketici haklarının uygulanmasının kalkınma ve gelişmeyi sağlayacağına işaret eden Turhan Çakar, “Evrensel tüketici haklarının ülkemizde eksiksiz olarak uygulanmasını bekliyoruz. Böylece hem tüketiciler haklarına erişebilir, hem de ülkemizin kalkınması ve gelişmesi sağlanır” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 15  Mart
Patronlardan korkutan deprem senaryosu
Söz konusu raporda yaklaşık 2 milyon insan için acil barınma ihtiyacı doğacağı ancak bunların en iyimser tahminler olduğu belirtilmişti.”
“Raporda İstanbul’da meydana gelecek 7,5 büyüklüğünde muhtemel bir deprem sonrasında 194 bin binanın orta ve üstü, 48 bin binanın ise ağır ve çok ağır hasar alabileceği belirtildi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 15  Mart
Gıda hakkımız tehlikede
Gıdaya ilişkin konularla ilgili yazmanın, konuşmanın artan şekilde kriminalize edilmesi gıda hakkımızın içinde girdiği tehlikenin, riskin ve krizin boyutlarının da haberini veriyor.”
“Bu nedenle bir meta değil, bir hak olan gıdaya eşit ve adil erişimimiz için doğrudan demokrasiye ihtiyacımız var”.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 15  Mart
Ayçiçek yağına alternatif düşünün
“İnsanlar bütçelerinin ortalama üçte birinden fazlasını gıdaya harcıyor. Fiyat artışlarının en önemli nedenlerinden biri yeterli üretim olmaması. Çünkü son yıllarda tarım ciddi ölçüde ihmal edildi, destekler azaltıldı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 16  Mart
"Ekonomik kriz doğrudan demokrasinin gerilemesiyle ilişkili"
TÜİK’in mutluluk endeksinde de bu görülüyor. Gençlerimizin çoğunun yani yüzde 75’inin yurt dışına gitme talepleri olduğunu görüyoruz. Şöyle bir yere varıyoruz; demokraside gerileme, bir ülkede farklılıkların taleplerini yansıtması gereken demokrasinin giderek daha az sayıda insan tarafından alınır olmasının getirdiği çarpıklıklar ekonomide bugün yaşadığımız sonuçlara neden oluyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 16  Mart
Erdoğan'ın 'örtülü ödenek' harcaması şubatta üç kat arttı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, şubat ayında tüm kamunun faiz gideri, 10 milyon asgari ücretlinin maaşını geride bıraktı. Ocak ayında 14 milyar 231 milyon 395 bin TL olan faiz giderlerinin toplamı, geçen ay 43 milyar 669 milyon 438 bin TL'ye çıktı.
Habere ulaşmak için tıklayınız

Sendika.org, 16  Mart
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman KYK erkek yurdu öğrencileri hakları için eylemdeydi
"Başakşehir'de Kanuni Sultan Süleyman KYK erkek yurdunda kalan öğrenciler söz verilmesine rağmen nitelikli hale getirilmeyen yemekler ve son zamanlarda sık sık kesilen sular nedeniyle odalarından ses çıkarttı
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika.org, 16  Mart
"Yurtsuzlar, ODTÜ’deki nöbetlerinin üçüncü gününde: “Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, ödeyemiyoruz”

Bizler geçinemediğimiz ve barınamadığımız için, Eylül ayından bu yana parklarda ve kütüphanelerde battaniyelerimizle nöbet tutan Yurtsuzlarız. Yurtsuzlar olarak ODTÜ’deki nöbetimize film izleme etkinliği ile devam ediyoruz. Sizi de bizimle beraber oturmaya, konuşmaya ve ODTÜ’deki nöbeti birlikte sürdürmeye çağırıyoruz.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evresnsel, 16  Mart
AKP, kadına karşı şiddet ve sağlık çalışanları hakkındaki düzenlemeyi TBMM'ye sundu
“Bahsedilen düzenlemeler zaten İstanbul Sözleşmesi’nde yer alıyordu. İstanbul Sözleşmesi, örf adet gelenek görenek sözde namus gibi keyfi uygulamaların kadına yönelik şiddette indirim gerekçesi olmaması gerektiğini söylüyordu. İstanbul Sözleşmesini kaldırıp sonra İstanbul Sözleşmesi içindeki bazı şeylerin vaadinde bulunmak, düzenlemenin getirdiklerinin yanı sıra götürecekleri de akıllara getiriyor. O da Medeni Kanun’a müdahaledir, nafaka halkının kaldırılmasıdır, boşanma usulünün erkekler lehine değiştirilmesidir. Böyle düzenlemeleri öne sürüp medeni hakların gasbedilmesini perdelemeye çalışıyorlar. Önce İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar imza atsınlar”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evresnsel, 16  Mart
Hekim ve sağlık emekçisi kadınlar sorunlarını ve taleplerini anlatıyor | Ekmek ve Gül
İki gün süren grevde Türkiye’nin pek çok yerinde hizmet üretmeyen hekimler ve sağlık emekçileri, “Hiçbir yere gitmiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetsiz bir ortamda, insanca koşullarda çalışmak, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 16  Mart
29 yıllık esnaf: Yufkanın fiyatını söylerken utanıyorum
İzmir’in Foça ilçesinde 1993 yılından bu yana yufkacılık yapan Rıza Mordeniz, artan maliyetler karşısında satışlarının düştüğünü söyledi. Mordeniz'in elektrik faturası ise kirasını geçti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

İleri Haber, 16  Mart
"TÜİK: Çiftçinin banka borcu 171 milyar TL'ye ulaştı
"Çiftçi para kazanamıyor. Bunun kanıtı da artan çiftçi borçları. Son bir yılda çiftçinin bankalar olan borcu 171 milyar TL oldu. Çiftçi bugün ya zararına üretip borç yükü altında eziliyor ya da üretimi bırakıyor"
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 16  Mart
Türkiye’de yaşlılara yönelik ihlallerin yarıya yakını ölümle sonuçlandı
VAKALARDAN EN FAZLA ETKİLENEN KESİM YOKSUL YAŞLILAR: Geçen on üç ayda olduğu gibi 2022 Şubat ayında da tüm şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılık vakalarında en fazla etkilenen kesimin neredeyse tamamının yoksul yaşlılardan oluşması oldukça çarpıcı. Nitekim şiddet ve ihmal sonucu gerçekleşen ölümler yoksul yaşlılar arasında bir hayli yaygın.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 16  Mart
Pazarcı kadınlar: Burası bizim tek geçim kaynağımız, mücadele edeceğiz
Üç yıl önce belediye erkeklerin burada çalışmasına izin vermiyordu. Hep denetliyordu, eşlerimizin dahi yardım etmesine izin vermiyorlardı. Bugün ne değişti? Neden böyle yapıyorlar? Burasının kurulma amacı belli, kadınlar için kuruldu. Kadınlar için kalsın istiyoruz.

Bu kadınlara karşı bir zulümdür. Gerçekten ekmeğimizle oynuyorlar. O kadar pazar yeri var, gidip orada çalışsın erkekler. Bir kadın pazarı var ona bile göz koydular.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 16  Mart
Ipsos Araştırma CEO’su Gedik: Her 10 kişiden 9’u 'en büyük sorun ekonomi' diyor
"Her 10 kişiden 9’u 'Ülkenin en büyük sorunu ekonomi' diyor" açıklamasını yapan Ipsos Türkiye CEO'su Gedik, "Bireylerin yüzde 59’unun kişisel borçları olduğunu belirtiyor" ifadelerini kullandı.”
“Toplumun yüzde 79 için bütçesini en çok zorlayan kategori elektrik, yüzde 69’u için doğalgaz ve yüzde 63 için de gıda ürünleri.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 16  Mart
Anket sonucu: Halkın yüzde 68'i borçlarını ödeyememekten korkuyor
Araştırma, halkın yüzde 95'inin en önemli sorun olarak 'ekonomik kriz' ve 'hayat pahalılığı, enflasyonu' gördüğünü ortaya koydu
Habere ulaşmak için tıklayınız.


Sözcü, 16  Mart
Vatandaşların yüzde 63’ü buzdolabında et görmek istiyor
Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Bu sonuç; ekonomik buhranda bunalan insanların feryadı” dedi.
Son araştırmaya göre halkın yüzde 63’ü buzdolabını açtığında et görmek istediğini söylüyor. Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Bu sonuç; ekonomik buhranda bunalan insanların feryadı” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 16  Mart
Ramazan öncesi fiyatlar uçtu gitti… Vatandaş iftar sofrasından aç kalkacak!

Bir önceki yıla göre bulguru yüzde 166, nohutu yüzde 133, makarnayı yüzde 86 zamlı yiyecek olan dar gelirlinin et ve tavuk reyonunun önünden geçmesi ise imkansız…
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 16  Mart
Uyuşturucu yaşı ortaokula indi
2020 raporunda 15 yaş altı uyuşturucu kullanım oranı yüzde 0.4 iken 2021 raporunda bu oran yüzde 14 oldu. Yine, 2020'de 15-19 yaş arası kullanım oranı yüzde 11.7 iken 2021 raporunda aynı yaş kullanım oranı yüzde 37.4'ü gördü.”
“İçişleri Bakanlığı’nın son raporu, uyuşturucu tedavisi görenlerin yüzde 47.8’inin zorunlu eğitim çağı ortaokul ve lise öğrencisi olduğunu ortaya çıkardı. 15 yaş altı ortaokulda kullanım oranı % 14’e çıktı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 16  Mart
Konut fiyatları bir yılda yüzde 77,4 arttı
Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 83,5, Ankara'da yüzde 73,5, İzmir'de yüzde 73,1 yükseldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 16  Mart
Fiyatlar uçtu: Kira artışlarında 'tavan sınır' tartışması
Enflasyondaki hızlı yükseliş ev kiralarında limitleri zorluyor. Mart ayında yıllık artış yüzde 26’lara dayanırken, sektör temsilcileri artışlara geçici olarak bir tavan sınırın getirilmesini önerdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 17  Mart
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel başkanlığında Ar-Ge Bilim Platformu, artan işsizlik rakamları ve yoksulluk hakkında bir rapor hazırladı.

Rapora göre, emekli maaşı alan 13.7 milyon kişi iş arıyor, yaklaşık 6 milyon genç ise iş bulamadığı için evde oturuyor, 17 milyon kişi yetersiz beslenme veya açlık çekiyor, her 10 çocuktan ikisi beslenme yetersizliği ve hijyen kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 17  Mart
İstanbul'da eğitim emekçileri zamlara karşı basın açıklaması düzenledi
İstanbul Eyüpsultan'da "Ay sonunu getirmemizi imkansız hale geldi" diyen eğitim emekçileri, düzenledikleri eylemle zamların geri alınmasını ve herkese insanca yaşanacak ücret verilmesini istedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.


İleri Haber, 17 Mart
İstanbul Valiliği 80 okul ihalesini iptal etti
İptal edilen ihalelerin 29’u ilkokul, 25’i ortaokul, 24’ü lise ve 2’si de anaokulu inşaatı içindi. Valilik ayrıca 3 yurt ve 1 rehberlik ve araştırma merkezi ihalesini de iptal etti. İptal gerekçelerinde proje maliyeti ve ekonomik nedenler öne çıktı.


Habere ulaşmak için tıklayınız.
https://ilerihaber.org/icerik/istanbul-valiligi-80-okul-ihalesini-iptal-etti-138146


Gazete Duvar, 17 Mart
CHP: 'Yandaş oligarklar' nedeniyle 17 milyon kişi yetersiz besleniyor
TÜİK verilerinde bile' son 5 yılda Türkiye’de medyan gelirin yüzde 70'ine göre yoksul vatandaş sayısının 23,7 milyona ulaştığının ifade edildiğini, son dönemde artan gıda, yakıt ve kira masrafları nedeniyle yoksulluk çeken kişi sayısının 2022 ortasında 30 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtilen raporda”
"Türkiye’de 17 milyon kişinin yetersiz beslenme veya açlık çektiği, her 10 çocuktan 2’si beslenme yetersizliği ve hijyen kaynaklı sağlık sorunları yaşadığı vurgulanan raporda", "2002 yılından bu yana çalışan veya iş arayan emeklilerin sayısı 1,5 milyondan 4,2 milyona çıkmıştır. 2022’ye gelindiğinde en düşük emekli maaşı, eşitsizliğin en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Kolombiya’daki asgari ücretten bile düşüktür. Emekli maaşı alan 13,7 milyon kişinin yaklaşık yarısı ya bir işte çalışmakta ya da iş aramaktadır."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 17 Mart
İBB’den çarpıcı araştırma: Kadın ve genç işsizliği alarm veriyor
İstanbul'da istihdam oranları 2018'de erkeklerde yüzde 68,6 iken 2020'de bu oran yüzde 62'ye geriledi. Aynı dönemde kadınlarda ise bu oran yüzde 33'ten yüzde 28’e geriledi.
İstanbul'da yaklaşık 200 bin kadın işgücü kaybı yaşandı; kadınların çalışma hayatına katılımları açısından 5 yıl geriye gidildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 17 Mart
AKP'li Elitaş'tan 'pide fiyatı' eleştirilerine yanıt: Pide hemen bayatlar, somun ekmek hemen bayatlamaz
"5 kişilik bir aile, 6 kişilik bir aile, 24 saat içinde eve en az 8 tane pide alacak.", "5 kişilik bir aile günde 3 simit yese 2.500 lira yapıyor ya."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 17 Mart
İBB'den çarpıcı araştırma: Uzun süreli işsizlik endişe verici düzeyde
Eğitimli kadın işsizlerde artış ise oldukça endişe verici oldu. Kadın yükseköğrenim diplomalı işsizlerin toplam işsizler içindeki payı, kadınlarda yüzde 42,8’e, erkeklerde yüzde 20,7’ye yükseldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 17 Mart
Ankaralılar 'bir kilo ucuz et' için soğukta dakikalarca kuyrukta bekledi
Kasaba gittik. Kasapta pahalı, 110-120 civarında. Burası ucuz diye geldik ama 1,5 saat sıra bekledik. Kişi başı bir kilo kıyma verdiler başka vermediler. Et de alacaktık ama et yokmuş. Tavuk da var. 30 lira tavuğun kilosu. Aldığımız maaş yetmiyor, yetmeyince ucuz olan yere yöneliyoruz.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 17 Mart
İstanbul'da eğitim emekçileri zamlara karşı basın açıklaması düzenledi
İstanbul Eyüpsultan'da "Ay sonunu getirmemizi imkansız hale geldi" diyen eğitim emekçileri, düzenledikleri eylemle zamların geri alınmasını ve herkese insanca yaşanacak ücret verilmesini istedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

İleri Haber, 17 Mart
İstanbul Valiliği 80 okul ihalesini iptal etti
"İptal edilen ihalelerin 29’u ilkokul, 25’i ortaokul, 24’ü lise ve 2’si de anaokulu inşaatı içindi. Valilik ayrıca 3 yurt ve 1 rehberlik ve araştırma merkezi ihalesini de iptal etti. İptal gerekçelerinde proje maliyeti ve ekonomik nedenler öne çıktı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 17 Mart
CHP: 'Yandaş oligarklar' nedeniyle 17 milyon kişi yetersiz besleniyor
TÜİK verilerinde bile' son 5 yılda Türkiye’de medyan gelirin yüzde 70'ine göre yoksul vatandaş sayısının 23,7 milyona ulaştığının ifade edildiğini, son dönemde artan gıda, yakıt ve kira masrafları nedeniyle yoksulluk çeken kişi sayısının 2022 ortasında 30 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtilen raporda
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 17 Mart
İBB’den çarpıcı araştırma: Kadın ve genç işsizliği alarm veriyor
İstanbul'da istihdam oranları 2018'de erkeklerde yüzde 68,6 iken 2020'de bu oran yüzde 62'ye geriledi. Aynı dönemde kadınlarda ise bu oran yüzde 33'ten yüzde 28’e geriledi.”
“İstanbul'da yaklaşık 200 bin kadın işgücü kaybı yaşandı; kadınların çalışma hayatına katılımları açısından 5 yıl geriye gidildi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 17 Mart
AKP'li Elitaş'tan 'pide fiyatı' eleştirilerine yanıt: Pide hemen bayatlar, somun ekmek hemen bayatlamaz
"5 kişilik bir aile, 6 kişilik bir aile, 24 saat içinde eve en az 8 tane pide alacak.",  "5 kişilik bir aile günde 3 simit yese 2.500 lira yapıyor ya."
Habere ulaşmak için tıklayınız.


Birgün, 17 Mart
İBB'den çarpıcı araştırma: Uzun süreli işsizlik endişe verici düzeyde

Eğitimli kadın işsizlerde artış ise oldukça endişe verici oldu. Kadın yükseköğrenim diplomalı işsizlerin toplam işsizler içindeki payı, kadınlarda yüzde 42,8’e, erkeklerde yüzde 20,7’ye yükseldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.


Artı Gerçek, 18 Mart
Ankaralılar 'bir kilo ucuz et' için soğukta dakikalarca kuyrukta bekledi
Kasaba gittik.  Kasapta pahalı, 110-120 civarında. Burası ucuz diye geldik ama 1,5 saat sıra bekledik. Kişi başı bir kilo kıyma verdiler başka vermediler. Et de alacaktık ama et yokmuş. Tavuk da var. 30 lira tavuğun kilosu. Aldığımız maaş yetmiyor, yetmeyince ucuz olan yere yöneliyoruz.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 18 Mart
CHP'nin 'yoksulluk araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “Artık Türkiye'de yoksulluk konuşulmuyor, Türkiye'de açlık konuşuluyor, açlık! AKP'liler büyük bir rahatlıkla ‘Türkiye'de yoksulluk sorunu yok’ diyor.” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika.org, 18 Mart
Dikili’de “Geçinemiyoruz” mitingi
"Dikili Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde, Aliağa, Ayvalık ve Bergama Demokrasi Platformlarının işbirliği ile son dönemde temel mal ve hizmetlere ve enerjiye yapılan zamlara karşı miting yapıldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika.org, 18 Mart
“Geçinemiyoruz” ve “Barınamıyoruz” dedikleri için bursları kesilen üniversitelilere ÇHD’den destek
Yapılan açıklamada burs ve kredilerin kesilmesine dayanak oluşturulan maddenin burs veya başvuran öğrenciler için olduğu, burs veya kredi alan öğrenciler için geçerli olmadığı vurgulandı. Yapılan işlemlerin hukuka aykırı olduğu ifade edilirken öğrencilere hukuki destek sağlanacağı belirtildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika.org, 18 Mart
MSGSÜ’de zamlanan yemek ücretlerine karşı imza kampanyası: “Müşteri değil öğrenciyiz”
Pandemiyle beraber gittikçe derinleşen ekonomik krizim faturası 850 lira KYK ile geçinemeyen sosyalleşemeyen barınamayan faturaları ödeyemeyen üniversitelilere kesilmek isteniyor. İktidar ve yandaşlar her geçen gün servetlerine servet katarken 5’li çetenin borçları silinirken biz üniversiteliler üniversitede ve memleket de geleceksizlikle geçim sıkıntısıyla boğuşuyoruz. Bizler, geçim sıkıntısı ve geleceksizle sınanırken okurken çalışmak zorunda bırakılan üniversite öğrencileriyiz.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 18 Mart
TUİK: Yaşlıların yüzde 16'sı yoksul, yüzde 10'u işgücünde
Yaşlılarda yoksulluk oranı arttı. Kadınların yoksulluk oranı erkeklere göre daha yüksek. Yaşlı erkeklerde yoksulluk oranı 2016'da yüzde 14,7 iken 2020'de yüzde 15,6 oldu. Yaşlı kadınlarda yoksulluk oranı ise 2016'da yüzde 17 iken 2020'de yüzde 17,6 oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 18 Mart
Her 10 kişiden 8’i kıt kanaat geçiniyor

“Yeni yıl ile birlikte devreye giren enerji zamları, vatandaşın her alandaki tasarruf çabasını da boşa çıkarırken, 10 kişiden 8'i yoksulluğun pençesine düştü. İstanbul'da yaşayanların yüzde 83.9'u geçinemediğini veya kıt kanaat geçindiğini açıklarken, 2 kişiden 1'i ekonomisinin yakın dönemde daha da kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti.”
“İstanbul'da yaşayanların yüzde 42'si kıt kanaat geçindiğini yüzde 19.4'ü geçinemediğini, yüzde 22.4'ü ise bazı ödemelerini yapamadığını ve borca girdiğini açıkladı. Gelirleri ile geçinebildiğini ve üstüne birikim yapabildiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 16.4'te kaldı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 18 Mart
Ucuz yağ ve peçete kuyruğu

Uşaklılar ucuz ürün alabilmek için sabah erken saatlerde mağazaların önünde kuyruklar oluşturdu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 18 Mart
Bilimsel araştırma: Engelli gençlerin 3’te 1’i şiddete maruz kalıyor
İngiltere, ABD ve Çin'den bilim insanları 20 yıllık bir süreçte 25 ülkeden 16 milyondan fazla genci kapsayan analiz çalışması sonucunda engelli çocuk ve gençlerin yaklaşık 3'te birinin duygusal ve fiziksel istismara maruz kaldığını ortaya koydu.”
“Analiz raporunda her 10 engelli çocuk ve gençten birinin ise cinsel istismar kurbanı olduğu vurgulandı. Ekonomik açıdan dezavantajlı çocukların maruz kaldıkları şiddete özellikle savunmasız oldukları belirtildi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 18 Mart
Göstermelik ‘mücadele’
İngiltere, ABD ve Çin'den bilim insanları 20 yıllık bir süreçte 25 ülkeden 16 milyondan fazla genci kapsayan analiz çalışması sonucunda engelli çocuk ve gençlerin yaklaşık 3'te birinin duygusal ve fiziksel istismara maruz kaldığını ortaya koydu.”
“Analiz raporunda her 10 engelli çocuk ve gençten birinin ise cinsel istismar kurbanı olduğu vurgulandı. Ekonomik açıdan dezavantajlı çocukların maruz kaldıkları şiddete özellikle savunmasız oldukları belirtildi”.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 18 Mart
Artık toplu taşıma da lüks

Akaryakıta gün aşırı gelen zamlar toplu taşımayı da vurdu. Gün içinde milyonlarca kişinin toplu taşıma kullandığı İstanbul’da ücretlere yüzde 50’lik bir artış beklenirken özel halk otobüsü ve minibüs sürücüleri de cep yakan akaryakıttan şikayetçi. İzmir’de ise ulaşıma zam geldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

İleri Haber, 19 Mart
Çalışma Bakanlığı raporu: SGK açığının kapatılması için 5.7 milyar lira ödenek aktarıldı
Program dışı denetimlerde 3.5 milyon işçinin haklarının tam olarak verilmediği saptanırken, iş güvenliği yönünden 296 iş yerine 5.9 milyon lira para cezası, 44 iş yerine durdurma cezası verildi. İş kazalarının önlenmesi ve meslek hastalığı tanısında hedeflenen oranlara ulaşılamadı.


Habere ulaşmak için tıklayınız.
https://ilerihaber.org/icerik/calisma-bakanligi-raporu-sgk-aciginin-kapatilmasi-icin-57-milyar-lira-odenek-aktarildi-138244

Artı Gerçek, 19 Mart
11 Büyükşehir Belediyesi, 'tarımsal sorunları' konuşmak için bir araya geldi
çalıştayda; tarım ve gıda sektörüne yönelik yapılan destekler, yatırım ve üretimde altyapı sisteminin kurulması, bölgesel farklılara rağmen üretime verilen destek kriterleri, örnek ve ortak tarım projelerinin planlanması, halk marketlerde entegrasyon çalışması, düzenlenen sanatsal fuar ve toplantı gibi yapılacak projeler masaya yatırıldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 19 Mart
BİRTEK-SEN’den ‘direniş’ raporu: Patronlar direnişi kırmak için birbiriyle anlaştı
Bölgenin en önemli sanayi kentlerinden olan Antep’te 2022 yılında yaşanan hayat pahalığı karşısında ezilen, hakları gasp edilen, düşük ücretlerle çalıştırıla içişlerin hak arayışları damgasını vurdu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 19 Mart
Akciğer kanserine yakalanan E.K. ilaç masraflarını ödeyemeyince mahkemeye başvurdu ve mahkeme yaşam hakkı kapsamında, ilacı, dava devam ettiği sürece bedelsiz olarak almasına hükmetti.
E.K.’nin avukatı Volkan Çakır, kararla birlikte dava süresince ilaçların SGK tarafından karşılanacağını belirterek, bu tür durumları yaşayanların böyle bir hakları olduğunu söyledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Mart
Kocaeli Derince’de bir müzisyen yaşamına son verdi
"Düğünlerde müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan 2 çocuk babası Kalka’nın bir süredir işsiz olduğu ve maddi zorluk çektiği öğrenildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Mart
Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden 1 yıl önce çekildi: Kadınlar sözleşmeden vazgeçmiyor
İstanbul Sözleşmesi’ne Türkiye’nin girme kararı nasıl ki, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir demokratik toplum idealini önüne koyan bir sembol ise, Sözleşme’den çıkma kararı, tam tersine cinsiyetçiliğe dayalı otoriter, baskıcı, ataerkil toplum düzenini tercih eden bir siyasal yaklaşım tercihinin sembolü oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Mart
Mahpuslara ticarethane tarifesi ile elektrik faturası
“Geliri olmayan tutuklu ve hükümlülerden elektrik bedeli alınması önemli bir sorunken bir de esnaf için bile yüksek olan tarifeden tutuklu ve hükümlülere fatura yansıtılması ciddi bir mağduriyete yol açıyor”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Mart
İş kazası sonrası bir yıldır işsiz
İş kazası sonucu sağ ayağının topuğunda hasar oluşan Süleyman Tanırgan bir yıldır işsiz. Çalıştığı yerde sigortası yapılmadığı için haklarını da alamayan Tanırgan, haklarının verilmesini istiyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Mart
İcra dairelerindeki dosya sayısı rekor kırdı
Mahkemelerdeki açık icra dosyası sayısı ekonomik krizin de etkisiyle 24 milyona dayandı. Adliye binalarında koridorlara taşan yeni dosyaların sayısı ise yılbaşından bu yana 2.2 milyon arttı.
Bir yandan icra müdürlüklerinde yargının ağır iş yükünden söz edilirken, diğer yandan yüksek harç bedelleri de vatandaşın cebini yakıyor. Yargı harçları nedeniyle vatandaşlar mahkemelerde neredeyse “adım başı” para ödüyor. Birçok insanın yüksek yargılama giderleri nedeniyle dava açmaktan vazgeçtiği belirtiliyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Mart
Doğalgaz yardımı ödemesi yattı mı, başvuru devam ediyor mu?
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının kriterlerine uyan 4 milyon hane için yılda 2 defada ödenmek üzere 450 lira ile bin 150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız.
Doğalgaz yardımı başvurusu yapan vatandaşlar e- Devlet’ten yaptıkları başvuruları onaylandıktan sonra PTT’ye gidip faturalarını ibraz ederek destekten yararlanabilecek.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Mart
Birleşik Kamu İş’ten ‘Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur’ Eylemi
“2022 Ocak’ta memura yüzde 7,5 maaş farkı verildi. 6 aylık enflasyon farkı olarak memura enflasyon farkı ile toplam 30,5 zam yapıldı. Verilen zam oranında iki ay içerisinde erimiş oldu”
“2022 yılında tarihin en büyük asgari ücret zammı yapıldığı iddia edilirken, hayat pahalılığı asgari ücreti üç ayda eski ücretten daha düşük konuma getirdi”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Mart
Ramazan öncesi çarşı pazara ateş düştü

“Zam gelince satışlarımız durdu. Peynir fiyatları aldı başını gidiyor… En ucuz peynir 70 lira. Fakir fukaranın yediği zaten zeytin-peynirdi, artık onları da alamıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Mart
Pastanın tatlının tadı kaçtı: Şeker kaynaklı yüzde 30 zam
“Geçen sene bu dönem 250 TL civarında olan şeker fiyatları bu sene önce 600-700 TL’ye, şimdi de 800 liraya yükseldi. Sene başında ise 400 TL idi. Artık neredeyse günlük bazda değişiyor fiyatlar. Fabrikada da şeker yok”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Mart
Binlerce kişi ‘Geçinemiyoruz’ diyerek sokağa çıktı

“Özelleştirmeler iptal edilsin, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara hayır” şiarıyla düzenlenen “Geçinemiyoruz” mitingi için toplanma alanında bir araya gelen sendika üyelerine vatandaşlar da destek verdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Mart
Et ve sütte kırmızı alarm! Hayvancılık krizi kapıda
Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (EBVHO) Başkanı Mehmet Kızılinler, Türkiye'de son dönemdeki yaşanan ekonomik krizin süt hayvancılığını yok olma noktasına getirdiğini söyledi. Kızılinler, "Süt hayvanları kesilince, besilik hayvan da üretilemeyecek, kırmızı et sorunu yaşanacaktır" dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 19 Mart
Halkın ekonomide umudu kalmadı
Aksoy Araştırma’nın raporuna göre ekonomideki gidişatı ‘berbat’ bulanların oranı yüzde 84,8 oldu. Cumhur İttifakı seçmenleri dahi iktidardan umutsuz. Kötü gidişin devam edeceğini düşünenlerin oranı yüzde 73,4.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Gazete Duvar, 20 Mart
‘Böbreğimi satmak istiyorum’ araması bir yılda yüzde 400 arttı
Google verilerine göre, organ satışı arama ifadeleri yoksulluğun artması ve ekonomik göstergelerin düşmesiyle birlikte artışa geçti. 'İşşizlik maaşı' aramalarındaki artış da yüzde 5 bini buldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 20 Mart
Hapisteki çocuklar desteksiz bırakıldı
Bakanlık verilerine göre, cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocuklar, 2014’ten bu yana ilk kez ücretsiz bakım desteğinden yararlanamadı. İHD’den Çevirmen, “Desteklerden en çok bu çocuklar yararlanmalı” dedi.”
“Adalet Bakanlığı verilerine göre, cezaevlerinde anneleri ile birlikte tutulan 0-6 yaş arası 396 çocuk bulunuyor. Öte yandan Yaşam Hakları Derneği tarafından gerçekleştirilen “yerinde inceleme” çalışmasına göre, Birleşmiş Milletler kurallarına aykırı olduğu halde cezaevlerindeki çocuklara “mahkûm” muamelesi yapılıyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 20 Mart
Türkiye’deki açlık ve yoksullukla ilgili çarpıcı rakamlar
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, TÜİK ve TÜRK-İŞ verilerine göre ülkemizde 16 milyon kişinin açlık, 50 milyon kişinin ise yoksulluk sınırında olduğunu söyledi.”
"TÜİK’in raporlarında bile 2020 yılına ait sosyal koruma harcamaları yüzde 20’lik bir artış göstererek 656 milyar liraya ulaşmış bulunuyor. 15 milyona yakın vatandaşımız sosyal koruma kapsamında maaş alıyor. Sosyal yardım tabii ki anayasal bir görevdir fakat idarecilerin görevi sosyal yardıma muhtaç insan sayısını artırmak değil, aksine, sosyal yardıma ihtiyaç duymadan insanların refah seviyesini yükseltmek, muhtaç insan sayısını aşağı çekmektir. Muhtaç insanın sayısının arttığını açıklamak övünülecek bir durum değildir, ayıptır."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 20 Mart
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ramazan pidesi 2,50 TL

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek, açıklanan rakamlara göre Türkiye’nin en uygun fiyatlı pidesini tüm Eskişehirlilere ulaştırmak için 53 büfede Halk Pide satışı yapacak.
Pandemi süreci ve ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğünün altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, bu sebeple Halk Ekmek Tesislerinde üretilen Ramazan pidesini, vatandaşlara en uygun fiyattan ulaştıracaklarını belirtti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Artı Gerçek, 20 Mart
Diyanet İşleri: Fakirle zenginin evlenmesi 'sorun' olabilir
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, herkesin ekonomik olarak birbirine yakın durumda kişilerle evlenmesi gerektiğini öne sürdü.
Habere ulaşmak için tıklayınız.