Medyada Yoksulluk Gündemi: 8-15 Temmuz 2022 – Derin Yoksulluk Ağı
Derin Yoksulluk Ağı Logosu
dya facebook hesabı e-posta gönder dya twitter hesabı dya instagram hesabı dya instagram hesabı

Medyada Yoksulluk Gündemi: 8-15 Temmuz 2022

Her hafta güncellenen haftalık medya taraması, çevrimiçi medya kanallarında yayınlanan yoksulluk ve yoksulluğun yol açtığı insan hakları ihlalleri temalı haberleri bir arada görebileceğiniz bir seri olarak hazırlandı. 

DERİN YOKSULLUK AĞI

Hazırlayanlar: Esin Türken, Güliz Kalender., Roysi Florentin, Şevval Şener

Haber Başlıkları
Ankara'da beş kamu hastanesi kapanacak: En fazla yoksul halk etkilenecek
Üç aileden biri gebeliği engelleyen yöntemlere ulaşamıyor
Bayram öncesi Diyarbakır Otogarı’nda hareketlilik yok
İlaç zammı sonrası üç doz HPV aşısı 3 bin lira oldu
İlaç fiyatlarına yüzde 25 zam geldi
Eczacılar: Veresiye defterlerinin kabardığını görüyoruz
Diyarbakır'da ekmek bile girmeyen evler var.
Hayat gerçek TÜİK yalan!
Yoksulluk Yaşam Tarzını Dibe Çekti
Kadın yoksa tarım yok, tarım yoksa hayat yok!
Romanlar hayata 10-0 yenik başlıyor
Yemek fiyatları katlandı, tabldot sözleşmeleri 3 aya indi
Halkın borcundan fazlası şirketlere
Yevmiyelerinin Artırılmasını İsteyen İnşaat İşçilerinden Basın Açıklaması
Patronlar işçi sosyalleşmesin, gezmesin, düşünemesin diyor'
Binali Yıldırım: Enflasyonun inmesi belli ki biraz zaman alacak
İhracat şampiyonu Ford’da işçiler ek iş yapıyor
Yeni tehlike: Bireysel iflas dalgası!
TÜİK verilerine göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,4 oldu
"Bir arkadaşımız makineleri kapatalım diyor"
https://gold.ajanspress.com.tr/extp/MTExNDgwMTA3JjEmMCYwJjE=
BİSAM: Kira enflasyonu yüzde 22 değil yüzde 92
"AÇLIK SINIRININ 6 BİN TL OLDUĞUNU KİM SÖYLÜYOR"
Dolaylı vergiler ana bütçenin %60’ını oluşturuyor
Bayramı çalışarak geçiriyorlar
Vatandaş bayramı kurbansız ve şekersiz geçirecek
Mektup: Zamlar öğrenim hayatımı adeta zindan ediyor
Konaklı çocuklar tatilde eğlenirken öğreniyor
Öğrencilerin borçları yapılan zamla birlikte 2 buçuk kat arttı: "Mezun olmak istemiyorum"
Yeni bir rapora göre 4 gençten 3’ü istihdam için gerekli becerilerden yoksun
Üreticiye yem desteği
Vezneciler KYK yurdunda kalan öğrenciler odaların 6 kişiye çıkarılmasını istemiyor
Rapor: Kadıköy'de ortalama ev kirası 19 bin 438 lira
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gençlere "Faizli KYK borçlarını ödemeyin" mesajı
Emekçinin tatili evde oturmak
Erdoğan yine ‘sabır’ istedi!
İzmir'de kirasını ödeyemeyen aile bayramda sokakta kaldı
14 milyon emeklinin sadece yüzde 2-3’ü aldığı aylıkla geçinebiliyor: 'Çocuklarının yanına taşınıyorlar'
Elazığlı yurttaş: Çocuklarımın engelli parasını kiraya veriyorum, elde var sıfır

09.07.2022 ArtıGerçek
Ankara'da beş kamu hastanesi kapanacak: En fazla yoksul halk etkilenecek
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte Başkent’te sağlık hizmetinde yaşanacak sıkıntıları değerlendirdi. Yalçınkaya: "Gerek şehrin dışında olması nedeniyle gerekse açılması esnasında kapatılan kamu hastaneleriyle beraber pandemide bu sorun daha da görünür oldu. Biz o yüzden sağlık meslek örgütleri özellikle şehir hastanesinin açılması sürecinde mevcut kamu hastanelerinin kapatılmaması, Etlik Şehir Hastanesi’nin de açılmaması kapsamında mücadele veriyoruz. Şehrin çeşitli noktalarına yayılmış bu hastaneleri kapatıp şehrin bir noktasında, ulaşımı sıkıntılı olan bir noktasına şehir hastanelerinde hastaları toplamak, vatandaşları buraya yönlendirmek gerçekten yoksul halkımızın sağlık hizmetlerine erişimini engelleyecek, ciddi anlamda kaos yaratacak.

12.07.2022 diken.com.tr
İlaç zammı sonrası üç doz HPV aşısı 3 bin lira oldu
Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünden aşıyla korunmak mümkün. Ancak Türkiye’de aşı sigorta kapsamında değil, ücretli. Üç doz olunan aşının maliyetiyse zamdan önce 2 bin 85 liraydı. Birçok kadın aşıyı olmak istese de maddi imkansızlık nedeniyle ulaşamıyor.

15.07.2022 bianet.org
Üç aileden biri gebeliği engelleyen yöntemlere ulaşamıyor
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu adına konuşan Ayşegül Dönmez, “Gebeliği önleyici yöntemlere ulaşamayanlar kendileri deniyor ve bu durum anne ölümlerini arttırıyor” diyor.

08.07.2022 Evrensel
Bayram öncesi Diyarbakır Otogarı’nda hareketlilik yok
Hastalanan yeğeni için Ankara’ya giden Songül Akin, “Ben şu anda Ankara’ya gidiyorum. Biletimi 500 liraya aldım, çok pahalı tabii ki. Çoğu insan hasta olmasına rağmen tedavi için şehir dışına çıkamıyor. Sadece tatil için, gezmek için değil büyük ihtiyaçlar için bile insanlar artık bunu bile yapamıyor. Sadece yol parası değil her şey çok pahalı” dedi.

08.07.2022 Evrensel
İlaç fiyatlarına yüzde 25 zam geldi
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla bugünden itibaren geçerli olmak üzere tüm ilaçlara yüzde 25 zam geldi.

09.07.2022 Gazete Duvar
Eczacılar: Veresiye defterlerinin kabardığını görüyoruz
Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, "Hastalar hasta katılım paylarını muayene ücretlerini ödemekte zorlanıyor. Biz artık veresiye defterlerinin kabardığını da görüyoruz. Hastaların da mağdur olmasını istemeyiz. Hastanın cebinden her para alım gücüne bağlı. İnsanların alım gücü yetmeyince günde iki defa alması gereken ilacı bir güne düşürecek. Belki daha az kullanmaya başlayacak. Biz insanlar istediği ilaca ulaşabilsin istiyoruz" diyor.

11.07.2022 Yeni Yaşam
Patronlar işçi sosyalleşmesin, gezmesin, düşünemesin diyor'
Diyarbakır'da ekmek bile girmeyen evler var.

12.07.2022 gazetedamga.com.tr
Binali Yıldırım: Enflasyonun inmesi belli ki biraz zaman alacak
Geçtiğimiz günlerde Cerrahpaşa'da bir araya gelen sağlık emekçileri TÜİK’in enflasyon rakamlarını protesto ederek, insanca yaşamak istediklerini söylemişti. Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden açıklamalar yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, “Bizi TÜİK'in yalan yanlış rakamlarıyla üç kuruşa mahkum ettiler. TÜİK yalan ama hayat gerçek. Biz geçinemiyoruz. Daha yüksek bir maaş istiyoruz” ifadelerini kullandı

12.07.2022 penceretv.com
Yoksulluk Yaşam Tarzını Dibe Çekti
İstanbul Ekonomi Araştırmaları tarafından, 5-11 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde bin 500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonuçları ekonomik krizle birlikte değişen ve dönüşen toplumsal ilişkileri gözler önüne serdi. Araştırmanın sonuçları sonuçlara göre, hayat pahalılığı nedeniyle yüzde 76’lık kesim dışarıda daha az sosyalleşmeye başladığını belirtirken yüzde 73 toplu taşıma araçlarını kullanmaya başladığını ifade ediyor. Toplumun yüzde 67’si ise siyasete yaklaşımının ve siyasi tercihlerinin değiştiğini belirtiyor. Yüzde 10 ise yüksek enflasyon karşısında yeni kazanım arayışlarına girerek kripto paraya yatırım yaptığını söylüyor.

11.07.2022 politikyol.com
Kadın yoksa tarım yok, tarım yoksa hayat yok!
Türkiye’de iş gücüne katılan her 2 kadından biri ve neredeyse %95’i kayıt dışı olarak tarımda çalışıyor. Tarımsal üretimin yarısından fazlasını kadınlar karşılıyor. Ancak, tarımda kadın emeği görünmüyor ve kadının tarımdaki bu yoğun emeği istatistiklere yansımıyor. Kadınlar sosyal güvenlik haklarından mahrum, mülksüz ve güvencesiz çalışıyorlar.

14.07.2022 Birgün
Romanlar hayata 10-0 yenik başlıyor
Büyük bir yoksulluk ve yoksunluk yaşayan Romanlar ülkenin en dezavantajlı kesimlerinden. Konuyla ilgili Marmara Bölgesi Roman Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk şunları söyledi: "Romanlar fiyatların artmasıyla market alışverişlerini dahi yapamayacak durumuna geldiler. Özellikle yeni doğan bir çocuğun süte erişimi neredeyse artık yok, mama ve çocuk bezi fiyatları lüks tüketim haline geldi. Yeni doğum yapmış bir anne gerekli besinleri alamadığı için çocuklarını da iyi besleyemiyor. Bir bebek bezi 100 lirayı aştı, bu yüzden Roman anneler ellerinde bulunan bezleri defalarca yıkayarak kullanıyorlar. Bu sefer de deterjan pahalı olduğu için bezleri yıkamakta da zorlanıyorlar. Fiyatlar Romanları daha fazla etkiliyor. Romanlar açlık yaşıyorlar, açlıkla birlikte diğer temel ihtiyaçları karşılarken de sorun yaşıyorlar. Barınma sorunu yaşıyorlar. Zaten Romanlara kimse ev vermiyor, verildiğinde de kiralarını ödeyemiyorlar. Kiralar inanılmaz bir şekilde arttı. İnsanlar iyi kötü geçimini sağlarken artık bunu da yapamıyorlar. Pazarlarda çöpe atılan yiyecekleri toplayarak evlerine yiyecek götürmeye çalışıyorlar. Zaten Roman olduğu için hayata 2-0 yenik başlayan Romanlar artık 10-0 yenik başlıyor."

13.07.2022
Yemek fiyatları katlandı, tabldot sözleşmeleri 3 aya indi
Birgün Hazır yemek sektöründe yılbaşından önce 20 TL olan tabldot yemek, gıdada yaşanan fiyat artışlarıyla birlikte 40 TL’ye yükseldi. Sektörde daha önce 1 yıllık olan sözleşme süreleri de 3 aya kadar indi.

14.07.2022 Birgün
Yemek fiyatları katlandı, tabldot sözleşmeleri 3 aya indi
Refah düzeyi azalırken yükselen enerji faturaları nedeniyle sürekli elektriği ve doğalgazı kesilen yurttaş sayısı artarken şirketler servetlerini büyütmeye devam ediyor. Elektrik üretim şirketlerine arz güvenliğini sağlama gerekçesiyle her ay düzenli olarak verilen teşvik tutarı, 2022'nin ilk beş ayında 2021'de faturasını ödeyemediği için elektrik ve doğalgazsız kalan yurttaşların faturalarının toplamını geçti. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2021 yılında doğalgazı kesilen abone sayısının 1 milyon 78 bin 18, elektriği kesilen abone sayısının da 2 milyon 970 bin 505 olduğunu açıkladı. Bakan Dönmez'in yanıtına göre, 2021 yılında 850 milyon 141 bin 98 TL elektrik, 368 milyon 510 bin 739 TL de doğalgaz borcu ödenemedi.

14.07.2022 bismilajans.com
Yevmiyelerinin Artırılmasını İsteyen İnşaat İşçilerinden Basın Açıklaması
Yevmiyelerinin Artırılmasını İsteyen İnşaat İşçilerinden Basın Açıklaması

14.07.2022 Evrensel
Patronlar işçi sosyalleşmesin, gezmesin, düşünemesin diyor'
Asgari ücrete değinen bir Novares işçisi “Asgari ücretin temeline baktığımızda zamanında kölelere ölmesin de hayatta kalsınlar diye verilen bir ücret. Patronlar işçi sosyalleşmesin, sinemaya gitmesin, gezmesin ki düşünemesin istiyor. Fabrikalarda ücretler genelde asgari ücret seviyesinde ama kimi yerlerde sosyal haklarla maaş yüksek tutuluyor ki işçiler harekete geçmesin, sesini çıkarmasın. Bugün yoksulluk sınırı 20 bin lirayı geçmiş, hepimiz yoksuluz” diyor. 8 yıldır Autoliv’de çalışan bir işçi 8 bin lira ücret aldığını söyledi. Eşi çalışmasa, kendi evi olmasa bu devirde aldığı ücretle geçinemeyeceğini söyleyen Autoliv işçisi, “Ben o kadar yıldır aynı fabrikada çalışıyorum, aldığım ücret ortada. Açlık sınırının bir tık üstündeyim ama yoksulluk sınırına ulaşmam da hayal. Yoksuluz ama aç değiliz diyerek kendimizi avutuyoruz. Markete, pazara gidip poşet poşet alışveriş yapmamız hayal artık. Her şeyden kısar olduk” dedi.

08.07.2022 Birgün
Binali Yıldırım: Enflasyonun inmesi belli ki biraz zaman alacak
AKP'li Binali Yıldırım, enflasyon hakkında yaptığı açıklamada, "Bütün ülkeler hayat pahalılığından, enflasyondan büyük bir bedel ödüyor. Türkiye de bunlardan ayrı değil. Hayat pahalılığı, enflasyon son yılların en yüksek düzeyine çıktı. Enflasyonun inmesi belli ki biraz zaman alacak" ifadelerini kullandı.

14.07.2022 Evrensel
İhracat şampiyonu Ford’da işçiler ek iş yapıyor
Merhaba Evrensel okurları, ihracat şampiyonu Ford Otosan’da çalışan bir işçiyim. Dışarıdan bakılınca çok büyük bir fabrika, işçilerin çok iyi şartlarda çalıştığı düşünülüyor. Ama şampiyon olmasına rağmen ücretlerimiz yoksulluk sınırının yarısı bile değil. Fabrikadaki çoğu işçi ek iş yapıyor ya da arıyor. Arkadaşlarımız hamallık, kuryelik gibi fabrikadaki iş sonrası yapılacak herhangi bir iş buluyorlar. 7.5 saat hızlı bir tempoda çalışıp, bir de ekstra bir işte çalışmayı düşünün, o kadar yorgunluğun, yoğunluğun üstüne.

15.07.2022 Bağımsız Kocaeli
Yeni tehlike: Bireysel iflas dalgası!
Ülkede yükselen enflasyon ve düşen alım gücü vatandaşı anlık ihtiyaçlarını karşılayacakları düşük limitli ihtiyaç kredilerine yönlendirirken, kredi kartlarını da içeren bireysel kredi borçları alarm vermeye başladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkez verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 artış ile 30.5 milyar TL oldu.

13.07.2022 Evrensel
TÜİK verilerine göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,4 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsiz sayısı mayısta bir önceki aya kıyasla 56 bin kişi azalarak 3 milyon 785 bin kişi oldu.

13.07.2022 Evrensel
"Bir arkadaşımız makineleri kapatalım diyor"
Hızlı adımlarla ilerleyen bir kadın… Evlere temizliğe gidiyor. Yevmiye usulü çalıştığını, yarım gün için 150 lira aldığını söylüyor: “Eşim de bir kebapçıda yevmiye ile çalışıyor, günlük 200 TL alıyor ama yetmiyor.” Çocukları olduğu için tam gün çalışmasının mümkün olmadığını anlatıyor. Gülüşerek yürüyen iki kadına yaklaşıp bildiri uzatıp “Asgari ücret 5 bin 500 TL oldu sizce yeterli mi?” diye sorduğumuzda gülüşme bir anda yerini geçim sıkıntısını anlatmaya bırakıyor: “Ev kirasıydı, faturalardı, marketti derken elimizde hiçbir şey kalmıyor. 5 bin 500 TL neye yetecek? Hiçbir şey yapamıyoruz…”

10.07.2022 Aydınlık
Almanya'da yoksulluk Covid öncesine göre çok arttı

08.07.2022 ArtıGerçek
BİSAM: Kira enflasyonu yüzde 22 değil yüzde 92
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Haziran 2022 dönemine ait Enflasyon ve Kira Artışları Raporu yayımladı. Raporda kira başta olmak üzere enflasyon sepetinde bulunan pek çok madde grubunun hesaplanma yöntemleri nedeniyle TÜİK'in resmi enflasyonunun olması gerekenden daha düşük hesaplandığı vurgulandı. ÜİK’in haziran ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) verilerine göre gerçek kiralardaki yıllık fiyat artışı yüzde 22,8 ile yüzde 78,6 olarak açıklanan genel enflasyonun çok altında bulunuyor. BİSAM hesaplamalarına göre, kiracıların enflasyonu tüketim harcama kalıbına ve TÜİK madde grup fiyatlarına göre yüzde 70 olarak görünüyor. Emlak endekslerine (Endeksa) göre ise kiralık konut fiyatları yüzde 155 oranında artmış durumda. Buna göre bu süreçte oturduğu evden çıkmak, yeni bir konuta taşınmak zorunda kalan, ev sahiplerinin tehditleri karşısında kirasını piyasa oranında artıranlar için ise enflasyon yüzde 92.5 düzeyinde.

14.07.2022 Gerçek Gündem
"AÇLIK SINIRININ 6 BİN TL OLDUĞUNU KİM SÖYLÜYOR"
"Ara zam sonrası 5 bin 500 TL olan asgari ücretle ilgili de konuşan Bilgin, ""Açlık sınırının 6 bin lira olduğunu kim söylüyor. Sendikalar kendince çalışma yapıyor. Bunlar bilimsel olarak yapılmış çalışmalar değil. Türkiye’deki açlık sınırı 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasındadır. Bazılarının asgari ücrete 3 ayda bir zam yapalım talebi var. Onu yaptığımız zaman etkisinin daha fazla olacağını söyleyebiliriz"" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Türk-İş, 2022 Haziran ayına ilişkin açıkladığı raporda açlık sınırı 6 bin 319 liraya çıktığını duyurmuştu."

14.07.2022 zafergazetesi.org
Dolaylı vergiler ana bütçenin %60’ını oluşturuyor
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç, vergi mükellefiyetini düzgünce yerine getiren insanların haksızlığa uğradığına değinerek vergilerini ödemeyenlere yönelik seçim dönemlerinde rüşvet gibi afların çıkarıldığını vurguladı.

11.07.2022 Evrensel
Bayramı çalışarak geçiriyorlar
Geçim sıkıntısı, zorunlu mesailer bu bayram da işçi ve emekçilere nefes aldırmadı. Kimi bayramın ilk günü, kimi ise diğer günler çalışmaya başladı. 3 çocuk babası Temizlik İşçisi İzzet de bayramda çalışanlardan. Asgari ücretin açlık sınırının altında olmasının, işçileri bu bayramda mesai yapmaya mecbur bıraktığını söyleyen İzzet, “Arife günü dahil çalıştım, bayramın üçüncü günü tekrar işbaşı yapıyorum, evin ihtiyaçlarını karşılamak için aralıksız çalışmak zorundayım. Bayramda çalışmasam bile dışarıya çıkacak gücüm yok, tatil parası olan için, bizler geçim derdindeyiz. Artık 4 liraya bir ekmek almaya zorlanıyorum, böyle bayram mı olur mu?” diye sitem etti. Bu bayramın yaz aylarına gelmesine sevindiğini belirten metal işçisi de “Bu defa tatile gideceğim diye hayaller kurdum ama fabrikada çalışıyorum. Zorundayım, çünkü hem ürettiğimiz ürünlerin siparişleri acilmiş hem de ekonomik imkanım yok. Yıl boyunca çok yoğun şekilde çalışan bir işçi olarak tatile giremediğim için üzülüyorum. Ama çalışıp mesai param ile borçlarımı ödeme hayali ile kendimi avutuyorum. Yani özellikle son yıllarda olduğu gibi borçlarımızı azaltmak için hem tatilimizden hem de çevremiz ile olan ilişkilerimizden vazgeçmiş oluyoruz” diye konuştu.

08.07.2022 ArtıGerçek
Vatandaş bayramı kurbansız ve şekersiz geçirecek
Derin ekonomik kriz, karşısında yurttaşlar, Kurban Bayramı ile özdeşleşen kurbanlık ve şeker alamıyor. Bu yıl bayram alışverişi yapamadığını belirten yurttaşlardan Mustafa Erdoğmuş, "Bir koyun 3 bin TL olmuş. Bu şartlar altında nasıl alalım? Bırakın kurban almayı, en temel gıdaları bile alamıyoruz. Evde 5 kişiyiz, 3 kişi gece gündüz çalışıyoruz yine de geçinemiyoruz. Yarın bayram ama bizim şeker alacak paramız yok. Bir kutu şekerleme 50 TL, bir kilo çerez 80 TL olmuş. Sadece ben değil, bütün halk bu durumda." dedi. Alışveriş yapmak için pazara gelen yurttaşlardan Adnan Bulova, fiyatların yüksek oluşundan dolayı eve eli boş döneceğini söyledi. Bulova, “Bir sürü malzeme almam istendi, fakat alamıyorum. Bırakın kurbanlık almayı, bir kilo et bile almıyorum. İktidarın ülkedeki hiçbir sorunu çözemediği gibi ekonomik sorunu da çözemeyeceğine inanıyorum” dedi. İnsanların artık temel ihtiyaçlarını bile alamayacak duruma getirildiğini ifade eden Nuri Salçık ise, bayramların yaşanan yoksulluğu ortaya koyduğunu belirtti.

08.07.2022 Evrensel
Mektup: Zamlar öğrenim hayatımı adeta zindan ediyor
Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde yaşayan bir öğrenci şunları söyledi: "Körfez'de yaşayan bir öğrenci olarak artık kontrol edilemez dereceye yükselen zamlar hayatı, özellikle öğrenim hayatımı adeta zindan ediyor. En basit ihtiyaçlarımız bile artık lüks hale gelmeye başladı. Üstelik bu eskiden aydan aya farkedilirken, artık günden güne farkediliyor."

13.07.2022 Birgün
Konaklı çocuklar tatilde eğlenirken öğreniyor
Konaklı çocuklar, Konak Belediyesi’nin yaza özel olarak hazırladığı, ücretsiz eğitim programıyla eğlenirken öğrenerek tatillerini dolu dolu geçiriyor. 8-14 yaş aralığındaki çocukların katılabildiği programda astronomi, teknoloji ve sanat olmak üzere üç farklı alanda uygulamalı atölyeler düzenleniyor. Konak Belediyesi’nin Kentimiz İzmir Derneği işbirliğiyle hazırladığı ücretsiz programda eğitimler, Konak Belediyesi tarafından restore edilerek, Konak Teknoloji Araştırma Katılım (KONTAK) - Yenilikçi Öğrenme Merkezi adıyla yeniden kente kazandırılan tarihi İstiklal İlkokulu’nda veriliyor. Hafta içi beş gün süren eğitimler sabah saat 10.00-12.00 ila öğleden sonra 14.00-16.00 saatleri arasında olmak üzere iki grup halinde düzenleniyor. Her grupta 10 kişi yer alıyor ve her hafta gruplar değişiyor. Çocuklar, KONTAK - Yenilikçi Öğrenme Merkezi’ne Konak Belediyesi’nin tahsis ettiği servislerle götürülüp getiriliyor.

14.07.2022 Birgün
Öğrencilerin borçları yapılan zamla birlikte 2 buçuk kat arttı: "Mezun olmak istemiyorum"
Öğrenim görürken Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geri ödemeli öğrenim kredisi alan öğrencilerin borçları yapılan zamla birlikte 2 buçuk kat arttı. KYK Borçlular Hareketi’nden İbrahim Demiryürek ile Hukuk Fakültesi mezunu Abdurrahim Demiryürek de KYK mağduru iki kardeş. M.A.’ya konuşan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu Abdurrahim Demiryürek, 26 bin 910 TL KYK kredisi aldığını belirterek, yeni zamla ödemesi gereken tutarın 74 bin 288 TL’ye yükseldiğini kaydetti. Ailesinin ekonomik durumu iyi olmadığı için KYK kredisi aldığını dile getiren Demiryürek, “Devletten aldığım kredi ile ailemden aldığım desteği yan yana koyduk, yine geçinemedik. Bu ekonominin bize bıraktığı en büyük tahribat psikolojik tahribat oldu. Biz hayatta kalmak değil istediğimiz şekilde özgürce güzel bir şekilde yaşamak istiyoruz” dedi. Alınan kredilerin gençleri mezun olduktan sonra yoksullaştırdığını aktaran Demiryürek, “Mezun olduğumda da diplomamla bir iş bulacağımı zannetmiyorum. Bulduğumda da alacağım maaş aman aman miktarlar olmayacak. Bu yüzden KYK borcunu mu ödeyeyim, kirayı mı ödeyeyim, yiyecek içecek mi alayım? Bunları düşünmek şimdiden bizi zorluğa, çıkmaza itiyor” ifadelerini kullandı.

13.07.2022 UNICEF
Yeni bir rapora göre 4 gençten 3’ü istihdam için gerekli becerilerden yoksun
"Rapora göre, okul dışı kalmış gençlerin oranı yüksek. Ayrıca ortaöğretim düzeyindeki beceri kazanımı da düşük. Dünya genelinde ülkeler, gençlerin çoğunluğunun günümüz işgücüne katılmaya hazırlıksız olduğu bir beceri kriziyle karşı karşıya.

Hem ülkeler arasındaki hem de en yoksul toplumlar arasındaki derin ayrımlar, eşitsizlikleri arttırıyor. Raporda, verilerin mevcut olduğu her 3 düşük gelirli ülkeden en az 1’inde gençlerin yüzde 85’inden fazlasının ortaöğretim düzeyinde dijital ve işe özgü becerilerin kazanımı açısından gelişim kaydetmediği belirtiliyor."

08.07.2022 Birgün
Üreticiye yem desteği
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi ve Milas Ziraat Odası ile birlikte ürettiği 55 ton danelik yem ve 50 ton saman balyasını üreticilere dağıttı. Büyükşehir Belediyesi böylece üreticilere yaklaşık 1 milyon 300 bin TL değerinde kaba yem desteği sağladı.

08.07.2022 Evrensel
Vezneciler KYK yurdunda kalan öğrenciler odaların 6 kişiye çıkarılmasını istemiyor
Vezneciler KYK yurdunda kalan öğrenciler, 4 kişilik odaların 6 kişiye çıkarılacağını belirtti. Esma, “Yurdumuzun 6 kişilik olması için denemeler yapılmaya başlanmış. Görsellerde gördük. Odalar 4 kişiyken yeterince havasız ve bunaltıcı oluyordu, 6 kişi olduğunda nasıl ve hangi şartlarda o odada yaşanır bilemiyorum. KYK yurtlarında kalan öğrencilere hakaret gibi bir harekettir bu. Yurt ücretini 2 katına yükseltip odalardaki insan sayısının da artması enteresan geliyor bana. Her kattaki banyo ve tuvaletler çok yeterliymiş gibi, her odaya ekstra ikişer kişi daha koyuyorlar. Beyza adlı öğrenci ise, "KYK yurtlarında zor koşullarda barınıyoruz. Yurtların daha yaşanılabilir hale gelmesini beklerken aksine odalar 6 kişilik yapılarak insanlık dışı bir uygulamaya gidildi. Yurt ücretlerine gelen fahiş zam ile birlikte koşulların olduğundan daha kötü hale getirilmesi kabul edilemez. Yurtta yemekler, temizlik koşulları, sağlığımızı olumsuz etkiliyordu zaten. Çamaşırhane,tuvalet, banyo ve etüt odası sayıları yetersizken odalarda kalan kişi sayısının arttırılması öğrencilerin hayatını zorlaştırmakla beraber sağlığımızı daha da olumsuz etkileyecektir" dedi.

10.07.2022 ArtıGerçek
Rapor: Kadıköy'de ortalama ev kirası 19 bin 438 lira
Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu’nun nisan ayında yayınlamaya başladığı “Kalıcı Konut Krizine Doğru, Kadıköy Kiralık Konut Raporu”nun haziran ayı itibariyle üçüncüsü yayımladı. Araştırma kapsamında 23 Haziran 2022 tarihi itibariyle sahibinden.com'da yer alan toplam 1.020 ilan incelendi. Buna göre haziran ayı itibariyle İstanbul'un Kadıköy ilçesinde ortalama ev kiraları 19 bin 438 lira olarak açıklandı. Araştırmadan 30 bin TL ila 150 bin TL'ye varan 122 adet ilanın çıkarılması sonucunda ise Kadıköy'deki ortalama kira fiyatı 15 bin 200 olarak hesaplandı. Yine aynı araştırma neticesinde sadece 20 bin TL'nin altındaki ilanlar baz alındığında ise ortalama kira fiyatı 12 bin 892 lira olarak açıklandı.

10.07.2022 Evrensel
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gençlere "Faizli KYK borçlarını ödemeyin" mesajı
Twitter kullanıcısının lisans eğitimi için aldığı 41 bin TL kredinin geri ödemesinin 152 bin 818 TL olduğunu paylaşmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu tweeti alıntılıyarak şöyle yazdı: "Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda" dedi.

11.07.2022 Evrensel
Emekçinin tatili evde oturmak
Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bulunan Anzele Parkı etrafında bulunan yapılar için 21 Ekim 2021 yılında kayyum yönetiminde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma kararı çıktı. Belediye tarafından oluşturulan komisyon, evlerin büyüklüğüne göre fiyat biçti. Ancak verilen para ev sahipleri tarafından düşük bulundu. Bunun üzerine açılan davalar sonrası verilecek para miktarı yükseltildi. Buna rağmen verilmek istenen parayla ev alamayacaklarını söyleyen yurttaşlar, parayla duvar dahi yapamayacaklarını anlattı. Murat Kutlay da ilk olarak evine daha düşük bir fiyat verildiğini, itiraz ettikten sonra fiyatı arttırdıklarını belirterek, “90 metrekare evime ilk olarak 67 bin TL verdiler. Sonra itiraz edince 105 bin TL dediler. Şu an Sur’da en kötü ev 200 bin TL, o parayla ev alamam. Eve karşılık ev istedik, kabul etmiyorlar. Ben işsizim, gidip borçlanıp ev alamam. Evime karşılık ev istiyorum” dedi. Nesip Doğru da 60 metrekarelik evine karşılık 81 bin TL fiyat verildiğini söyledi. Doğru “4 çocuk babasıyım, daha önce inşaatlarda çalışıyordum şimdi engelliyim. O parayla burada ev alamam, bu ekonomik koşullarda yapabileceğim iş de yok. Ya ev alabileceğim bir fiyat versinler ya da evime karşılık ev versinler” dedi.

08.07.2022 Evrensel
Erdoğan yine ‘sabır’ istedi!
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı video mesajında "hayat pahalılığının insanlarımızın günlük hayatlarında yol açtığı zorlukları elbette biliyoruz" dedi. Erdoğan, konuşmasında yurttaşları yine ‘sabretmeye’ çağırdı. Erdoğan “Aldığımız tedbirler ve hayata geçirdiğimiz programlarla bunların üstesinden geldikçe elimizdeki imkanların ve kat ettiğimiz mesafenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Milletimden hayata geçirdiğimiz programlara daha güçlü destek ve biraz daha sabır talep ediyorum” dedi.

08.07.2022 ArtıGerçek
İzmir'de kirasını ödeyemeyen aile bayramda sokakta kaldı
İzmir, Karabağlar, Abdi İpekçi Mahallesi'nde oturan ve geçimini hurdacılık/kağıt toplayıcılığı ile sağlayan Ramazan Çağlar (23), geçen aylarda arazide bulduğunu söylediği kırık bir kömür sobası ve PVC parçasını aldığı gerekçesiyle hakkında hırsızlık suçundan soruşturma açılıp ev hapsine çarptırıldı. Dışarı çıkamadığı için çalışamayan ve aylık 400 lira olan ev kirasını 4 ay boyunca ödeyemeyen Çağlar, sıkıntıya girdi. Ev sahibine söz verdiği tarihte ödeme yapamayınca evden çıkmak zorunda kaldı. Mahalledeki ağaçlar arasına bir örtü çeken ve yere serdikleri halı üzerinde yaklaşık 3 hafta yaşayan ailenin 2 yaşındaki kızı Nehir, önceki gün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle götürüldü ve yurtlara teslim edildi. Ramazan Çağlar, "Ev arıyorum kimse vermiyor. Gidiyorum 5-6 aylık peşin istiyorlar. Bir de 3-4 milyar (3-4 bin lira) depozit istiyorlar. Verecek gücüm yok. Hurda işi yapıyoruz. Kağıt topluyorum. 20-30 liralık satıyorum. Kendimize domates, biber, patlıcandır alıp yiyoruz.", dedi. Anne Gül Bulut ise çevredekilerin yardımı ile yaşamaya çalıştıklarını belirterek, "Konu komşu yardım ederse öyle yaşıyorum. Yardım istiyorum büyüklerimden. Bir tane ev bulsunlar. Evimi yerleştirsinler. Çocuğumu oradan çıkartmak istiyorum. Bir tane çocuğum var. Dün buradan ağlaya ağlaya götürdüler, çocuğumu. Yatamadım. Çocuğumu bir an önce çıkartayım diye dua ediyorum. Ev bulmaya çalışıyorum. Marketten patlıcan şunu bunu atarlarsa gidip çöpün yanından alıyorum" diye konuştu.

12.07.2022 artigercek.com
14 milyon emeklinin sadece yüzde 2-3’ü aldığı aylıkla geçinebiliyor: 'Çocuklarının yanına taşınıyorlar'
Son dönemlerde çok sık yaşıyoruz çekirdek aile kavramı ortadan kalktı. Emekliler kiralarını ödeyemedikleri için çocuklarının yanında sığıntı olmaya başladılar. Bedensel rahatsızlıkları olan emekliler sığıntı olmanın getirdiği yükle psikolojik sıkıntılar da yaşamaya başladılar. Bu kış yüksek elektrik ve doğalgaz faturaları açısından da emeklileri zor bir dönem bekliyor. Bu kışı da emekliler yorganların altında titreye titreye geçirecekler.

10.07.2022 ArtıGerçek
Elazığlı yurttaş: Çocuklarımın engelli parasını kiraya veriyorum, elde var sıfır
Elazığ Sanayi Mahallesi semt pazarında CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un yanına gelen Gülizar Avşar isimli bir vatandaş, iki çocuğunun engelli olduğunu ve pazardan meyve sebze topladığını belirtti. Avşar: "Şu anda pazarda ben bunları topluyorum. Allah rızası için niye yardım etmiyorlar? Seçim zamanı geldiğinde geliyorlar, sonrasında kim aç kim susuz sormuyorlar. Allah rızası için bir yardım edin. İki tane ikizlerim var, onların da engelli parasıyla kirayı veriyorum. Bak şu anda ben bunları topluyorum. Eşim emekli oldu, hep kesintiler oldu. 500 lira elime geçiyor; 500 lira ile kim idare ediyor ki biz idare edelim? Çocuklarımın engelli parası da olmasaydı ben nasıl kirayı verecektim? Dışarıda çadır kuracaktım. Açım aç. Bakın pazara gelmişim bir şeyler topluyorum. Niye yardım etmiyorlar?”